FESZT-FEST 2016 – Vígjátékot csak komolyan

Az idén tizedik alkalommal megrendezésre kerülő FESZT-FEST, vagyis a Fesztiválgyőztesek Fesztiválja a második napon igazi különlegességet tartogatott az érdeklődők számára, ugyanis a MU Színházban a délután folyamán a gyerekeké volt a főszerep.


Én a debreceni BolyaiSokk csoport Ahogy nekünk tetszik előadására voltam hivatalos, akik – amint az már a cím alapján is egyértelmű volt – Shakespeare klasszikusát álmodták színpadra. A szervezés egy kicsit megtréfált, ám szerencsére nem maradtam le nagyon, Orlando még éppen csak készült szerelmi leckéket venni az álruhás Rosalindától.

De hát mit tudhat egy 13-14 éves gyerek a szerelemről? Talán többet is, mint elsőre gondolnánk. Es merthogy ekkortájt kezd érdeklődni a téma iránt, még nagyobb lelkesedéssel veti bele magát a játékba. Valóban, a 7-8. osztályosokból álló csapat felnőtteket és profikat megszégyenítő komolysággal és koncentrációval vezetett végig minket a történeten.

Nem volt szükség látványos díszletekre és jelmezekre, elég volt egy piros köpeny, hogy lássuk, Orlando áll előttünk, és nem volt szükség egy sapkánál többre, hogy Rosalinda elrejtse valódi arcát. Hol nyálas popslágerekkel érzékeltették a jelenetek abszurdságát, hol saját maguk ragadtak gitárt és énekelték meg a darab tanulságát.


Deczki Klára, a darab rendezője nagyon okosan nem akart egy letűnt kor mocsarában ragadni, hanem a XXI. század tinédzserei felől közelítette meg a témát. Így aztán helyet kapott a kamaszos dac, a lazaság és azok a szófordulatok, amik magukat a játszókat jellemzik. Ahogy nekik tetszik.

Írta: Vass Antónia
Fotók: bolyai-debrecen.sulinet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése