SÚGÓ+ – Mindenhol mi állunk

A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be az Irodalom Éjszakája novella-antológiáját, Nagy Gabriella szövegkurátor, Lucie Orbók projektvezető és a Katona József Színház színésze, Vajdai Vilmos közreműködésével. Az antológia lényege és lénye, ami a novellákból és azokkal tevődik össze: legyünk képesek megtanulni a toleranciát. Hiszen mindenhol mi állunk. A kerítés egyik és másik oldalán is mi vagyunk.


Az Irodalom Éjszakájának alapkoncepciója 2006-ban született meg Prágában, majd Budapesten először 2011-ben rendezték meg az eseményt. Hosszabb kihagyást követően 2016-ban tért vissza Budapestre, majd a nagy sikert megélve, idén is megrendezésre került. A projekt az EUNIC Hungary (az európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek hálózata) kezdeményezésére jött létre, Budapest fővárossal együttműködésben. 

Az idei esemény 2017. március 30-án, az V. és IX. kerület különböző helyszínein zajlott. Az esten a Katona József Színház színművészei 19 órától 23 óráig olvastak fel, 22 ország kortárs szerzőjének novelláiból.

A rendezvény célja a kortárs irodalom bemutatása és hivatott arra, hogy közelebb hozza az irodalmat a hazai közönség számára. Hogy legyen egy est, ami a kortárs irodalomról szól, mert érdemes róla szólni.

Az Irodalom Éjszakáján elhangzott művekből készült antológia idén először jelent meg könyv formájában. A novellás gyűjteményben többek között olyan világirodalmi szerzők novellái szerepelnek, mint a kortárs német irodalom csodagyereke Daniel Kehlmann, a dán írónő Janne Teller, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett olasz drámaíró és novellista Luigi Pirandello, Murakami Haruki vagy Zoltán Gábor.

Az antológia megjelenésének, mibenlétének mementója a pillanat volt, hogy ez az éjszaka az irodalomról ne csak egy perc maradjon, ami majd tovaszáll, hanem legyen maradandó. 

A kötetben szereplő szerzők és művek kiválasztása a különböző országok kulturális intézményeinek javaslatai alapján történt. Olyan szerzők műveit ajánlották, amelyek reprezentálják az adott ország irodalmát vagy kultúráját. Ez országonként nagyjából 2-3 szerzőt jelent. A művek egy megadott téma szerint lettek kiválasztva: ez a téma pedig idén a novella volt mint műfaj. 

Tóth Krisztina azt mondta: „A vers képpé tudja sűríteni a történetet, a novella történetté a sorsot.”, Jászberényi Sándor pedig úgy fogalmazott, hogy „A novella egy gyors lefolyású, fertőző betegség. Az igazán jóba bele is halsz.” .

A novella-gyűjteményben olyan történetek szerepelnek, amelyeknél valamilyen módon mindig az élet nagy problémái kerülnek előtérbe. Gondolatébresztők és teremtők, ezek az írások tükrök, amelyek magát az életet tükrözik vissza. Egyéni és társadalmi problémákat, létkérdéseket, a vívódást, emberi viszonyokat, az életet írták meg.

Az antológiában helyet kapott például Mehmet Zaman Saclıoğlu Törökország egyik legkedveltebb írója. Novelláiban használt vizuális narráció segítségével egyedi hangulatot teremt. Elsődleges témái a félelem, bűn, bűnhődés, kötelesség, szeretet és egyedüllét. A Víztükör és árnyék novella főszereplője az idő, amelyben megélünk vagy nem élünk meg bizonyos dogokat.

Lídia Jorge, a kortárs portugál női irodalom egyik alapítófigurája. A férj című novellája döbbenetes őszinteséggel ábrázolja a férfiközpontú társadalom szorításában vergődő nő helyzetét és beszél a családon belüli erőszakról.

Vagy említhetném Adelheid Duvanel, svájci írónőt, akinek egészen egyedi a költői tehetsége. Ez Istenkém című elbeszélésében is megmutatkozik, amelyben egy már nem túl fiatal nő vőlegénye képzelt betegségekbe menekül az esküvő elől.

Maga a kötet nem lesz megvásárolható, viszont tervezik a minél nagyobb körben való terjesztését a gyűjteménynek. Elsősorban iskolások részére tennék elérhetővé az antológiát, szeretnék mindenki számára elérhetővé tenni a novellagyűjtemény hozzáférését. A fő cél partnerek keresése a terjesztéshez, könyvtárakhoz történő eljuttatás.  Mert a kultúra mindenkié kell, hogy legyen, nem korlátozható, mert az embernek fejlődnie kell.

Az Irodalom Éjszakája folytatása adott, egy hihetetlenül jó projekt ez, ami a kultúrát képviseli, a jövője pedig attól függ, lesz-e rá érdeklődés. Ha lesz, akkor Irodalom Éjszakája is lesz. De hogy kivel és hol, az még nagy titok.

Írta: Berényi Mária Ildikó
Fotók: Valuska Gábor / Litera

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése