Sziget a zenén túl

A 25. Sziget a koncertek mellett számos egyéb programmal is várja a látogatókat. Az augusztus 9-16. között megrendezésre kerülő fesztivál a zenei élmény mellett interaktív eseményekkel, utcaszínházzal, filmvetítéssel, illetve különleges workshopokkal várja az érdeklődőket.


Az idei évben a Nagy Utcaszínház egy különleges, kifejezetten a Szigetre készült műsorral kedveskedik a Szabadság Szigete lakóinak. Két kiváló társulat, a francia Collectif Arbuste és az argentin/spanyol Aerial Jockey Strada tagjai dolgoznak azon, hogy egy kifejezetten látványos és emlékezetes előadással kápráztassák el a látogatókat minden este két alkalommal az A38 melletti réten. Visszatér a Cirque du Sziget is, akik a nagy érdeklődésre való tekintettel egy 1000 főt befogadni képes sátrat kaptak. 

Az idei Színház és Táncsátor még több helyszínnel és programmal várja a szigetlakókat, mint a korábbi években. A sátor programja a nemzetközi kortárstáncvilág igazi nagyágyúit mutatja be: a francia Compaigne Käfig társulat, a Compaigne Thor, a svájci Compaigne 7273, és a spanyol Animal Religion érkezik, de magyar fellépőkből sem lesz hiány, látható lesz többek között Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza, valamint a Duda Éva Társulat is.

A tánc iránt érdeklődő fesztiválozókat délelőttönként táncos tornával várjuk, hogy közösen hangolódjunk rá a naponta változó, sokszínű programra, míg az esti órákban tűzzsonglőr show-val zárjuk a szabadtéri programot és vezetjük fel az aznap este utolsó programját a sátorban.


Kodály Zoltán halálának 50. és születésének 135. évfordulója nemcsak idehaza, hanem az egész világon ünnep, az ő tiszteletére mind az öt napon kórusok nyitják a programot a Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon.

Idén első alkalommal Cine Concert programsorozatot is indít a Sziget, amely alatt némafilmek vetítését értik élő zenei kísérettel. Ahogy sötétedik, beizzítják a vetítőgépet, azaz a projektort és minden este egy-egy fekete-fehér némafilmet láthatnak az érdeklődők az 1910-es, ’20-as évekből. A zenei kíséretet két estén át a francia Radiomentale biztosítja egy-egy Buster Keaton-film alá. A további három estén pedig a színházi munkáiról is jól ismert zeneszerző-zongorista, Darvas Ferenc,  egy-egy régi magyar klasszikus némafilmet – a Filmarchívum jóvoltából – tesz még élvezetesebbé a zenéjével: Jászai Mari egyetlen fennmaradt, Kertész Mihály rendezésében készült A tolonc (1914) című filmjét, valamint Janovics Jenő Az utolsó éjszaka (1917) és Korda Sándor Az Aranyember (1918) című klasszikusait.

A Sziget múltidéző házi vidámparkja, a Vándor Vurstli változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja idén is a játékos lelkű Szigetlakókat. Vásári mutatványok, célbadobó szerkezetek és szemfényvesztések színes kavalkádjából épül fel az öt napig tartó káprázat, a jelen lévő úri közönség szórakoztatására. A platánfák árnyékába a múlt század fordulójának békés idillje költözik.


Idén egy teljesen új programhelyszínnel jelentkezik a Sziget az utcaszínházak és a kreatív workshopok szerelmeseinek. A vállalkozó kedvű látogatók közelebb kerülhetnek az utcaszínházi társulatok világához, hiszen a Cardboardia workshopjain kartonpapírból, a művészekkel közösen készíthetik el a tárgyakat, melyekkel később közösen felvonulnak. Elkészíthetik saját maszkjukat és ruhájukat, valamint közösen kitalálhatják az általuk megalkotott kartondoboz-karakter megszemélyesítését. A program nem is lenne teljes, ha az egyes napokat nem egy nagyszabású felvonulással zárnánk.

Fotók: sziget.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése