Világsztárok a „Szabadság Szigetén”

25. alkalommal nyitja meg kapuit Európa egyik legrangosabb fesztiválja a Sziget, hogy egy hétre magunk mögött hagyhassuk a szürke hétköznapokat. Hiszen itt a felhőtlen szórakozásé a főszerep augusztus 9-16. között. Ez egy olyan hely, ahol „mindent szabad, de semmit nem muszáj”.


Mert a Sziget elhozta nekünk a „fesztivál életérzést”, felrajzolta Magyarországot az európai fesztiváltérképre, és az egyik legmenőbb és legismertebb hazai márka lett. Mindez a több száz hazai és nemzetközi fellépőnek, a műfaji sokszínűségnek és természetesen annak a több millió fesztiválozónak köszönhető, akik évről évre egy hétre Szigetlakóvá válik – hiszen tavaly is csaknem félmillióan voltak kíváncsiak a programokra, koncertekre.

Idén sem lesz ez másképp, hiszen a Sziget ezúttal is zenei élet legnagyobb képviselőit hívta meg. Kádár Tamás, aki Gerendai Károly utódjaként vette át a fesztivál szervezését, mindamellett, hogy a legváltozatosabb koncerteket hozza el, fontosnak tartja, hogy a Sziget 2017-ben csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség (Yourope) Take a Stand nevű kezdeményezéséhez. Ennek lényege, hogy a fesztiválozó közönséget meggyőzze a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és jövő közéletének formálásában. A Take a Stand olyan kulcskérdésekre próbálja felhívni a figyelmet – és ezáltal ösztönözni a társadalmi párbeszédet –, mint a közügyekben való szerepvállalás, a kulturális tolerancia, a kisebbségekkel szembeni szolidaritás és a folyamatos és kölcsönös tanulásra való nyitottság. A kezdeményezés mögé - a Sziget mellett - számos egyéb nagynevű fesztivál is felsorakozott már, köztük a Roskilde, az EXIT, vagy a Lollapalooza.

A tragikus hirtelenséggel elhunyt Dan Panaitescuról elnevezett Nagyszínpad esti sávját a -1. napon a világ egyik legsikeresebb énekesnője, a sok grammys P!NK (US) nyitja,  és az utolsó napon az elektronikus zene világhírű reprezentánsai, a TOP DJ-k legjobbjai, Dimitri Vegas & Like Mike (B) zárja, az immár hagyományos látvány-csinnadrattával, az EndShow-val. A köztes napok esti sávjában pedig ott lesz Wiz Khalifa (US), Kasabian (UK), Macklemore & Ryan Lewis (US), The Chainsmokers (US), valamint a Major Lazer (US). 


Változatos zenei világgal és sűrű programmal várja az A38 megasátra a Szabadság Szigetének lakóit. A program a 0. napon már elkezdődik, a fellépők pedig a következők: Watsky (US), Chef'Special (NL), Kensington (NL), The Vaccines (UK), Alex Clare (UK), Andy C (UK), Dimension (UK), Bear's Den (UK), Quimby, Danny Brown (US), Punnany Massif, DJ Shadow (USA), GTA (USA), Valentino Khan (USA), Lion Babe (UK), The Strypes (IRL), Anne-Marie (UK), Bad Religion (US), Crystal Fighters (UK), GusGus (IS), Weval live (NL), HER (F), Oh Wonder (UK), Allah-Las (US), The Pretty Reckless (US), The Naked and Famous (NZ), Tycho (US), Rone (F), Léon (SE), Jagwar Ma (AUS), Materia (D), Mac DeMarco (CAN), Vince Staples (US), Flume (AUS), Cashmere Cat (N), Nothing But Thieves (UK), De Staat (NL), Courteeners (UK), Breaking Benjamin (US), Interpol (US), Fritz Kalkbrenner (D), HVOB (A).

A Világzenei Színpad 0. napi magyar hullámmal, majd a világzene legnagyobbjaival, igazi „best of…” programmal rukkol elő az idei Szigeten. Az újdonságok sorát a közeljövő sztárjai alkotják, így a török népzenét pszichedelikus rockkal ötvöző Gaye Su Akyol; a brazil afrobeatet megteremtő Bixiga 70, az újra virágzó latin pszichedélia tucsoni éllovasa, az Orkesta Mendoza, valamint a szatirikus, punkos klezmerével az izraeli Jewish Monkeys. A cigányzene kedvelői számára is tartogat meglepetéseket a helyszín. Először mutatkozik be Magyarországon az utóbbi években szenzációt keltett glasgow-i John Langan Band, a maga keltás-punkos, balkáni-flamencós elegyével.

A partiélet legnagyobb helyszínén, az Aréna megasátrában este 10-től hajnalig tart majd a bulifolyam. Olyan fellépőkkel, mint: Yamina, Maurice West, W&W, Sunnery James & Ryan Marciano, Muzzaik, Roberto Rios, Thomas Jack, Stadium X, Nervo és Andro


A sziget egyik leglátványosabb helyszíne a raklapokból épült Colosseum. A program itt hét napon át zajlik déltől, hajnal ötig. Az Európa Színpad pedig olyan feltörekvő, de hazájukban már nagyobb népszerűségnek örvendő zenekarokat is meghív, akik a saját országukon kívül még kevésbé ismertek és a Szigetes fellépésükkel lehetőséget kaphatnak, hogy egy igazán nemzetközi közönség előtt is bemutatkozzanak. 

Természetesen idén is jelentkezik a magyar zene Mekkája a hazai élvonal legjobb bandáival és előadóival és az idei Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató résztvevőivel. A fellépők pedig itt sorban: The Biebers, Bëlga, Sub Bass Monster, Majka, Szabó Benedek és a Galaxisok, Péterfy Bori & Love Band, 30Y, Mary Popkids, Middlemist Red, Cloud9+, WellHello, Kiscsillag, Akkezdet Phiai, Fran Palermo, Brains, Szabó Balázs Bandája, Bagossy Brothers Company, Hiperkarma, Margaret Island, Vad Fruttik, NASA, Esti Kornél, Fish!, Irie Maffia, Blahalouisiana, Anna and The Barbies, Müller Péter Sziámi AndFriends. Az estéket pedig, minden nap DJ zárja ezen a helyszínen.

A Hungarikum falu idén újra a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, hogy a fesztiválra érkező külföldieknek ízelítőül szolgálhassunk magyar hagyományból, virtusból, ételből-italból. A Hungarikum falu programjai minden évben egy adott, átfogó tematika köré szerveződnek, melyben a néprajz és néphagyomány minden területe (zene, tánc, kézművesség, hagyományok, tárgyi néprajz) bemutatható. 2017-ben a tervezett téma a „Születésnap”, illetve a születéshez kapcsolódó, születésnapi és évfordulós szokások és hagyományok bemutatása. A Sziget születésnapi ünnepsorozatához kulturális értékeink bemutatásában partnerként csatlakozik a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, mely kiállítással és múzeumpedagógiai programokkal színesíti a helyszíni programokat – és mely nem utolsó sorban idén ünnepli fél évszázados fennállását. 

A Sziget egyik leghangulatosabb és legautentikusabb programhelyszínén – évről-évre színes programokkal – idén hét napon keresztül változatos tánc-, valamint afro dobtanítás workshopokkal várják a fesztiválozókat. Minden nap reggel jógával „ébred a helyszín”, utána capoeira, salsa, samba, afro-dob, hastánc, afro-karibi autentikus afrikai tánc workshopok váltják egymást.

Új külsőt és tartalmat kap a tavalyi Blues Kocsma Színpad. Egy egyedi, a BLOKK Építésziroda által tervezett színpaddal és egy új koncepcióval vág neki a 25. Szigetnek a tavalyi blues helyszín, amitől természetesen a műfaj szerelmeseinek nem kell elpártolniuk, hisz’ a blues alapjai gyakorta visszatérnek majd. A megújult helyszín „The Music Box" színpadként él tovább, ahová a szervezők olyan singer-songwriter produkciókat gyűjtöttek be, melyek nem távolodtak el azért annyira a bluestól. Az első két sávban hazai fellépőket hallgathatunk majd, míg a második két sáv a külföldi zenészeké, a lényeg, hogy az előadók és zenekarok jó zenékkel, jó hangulatot teremtsenek.


A pörgős bulik kedvelőinek nem kell külön felhívni a figyelmét a nagy elődök munkássága előtt tisztelgő Tribute Színpadra: itt kapnak helyet a világ legnagyobb csapatainak tribute bandái, ahol a régebbi idők nagy nevei mellett évről-évre megismerkedhetünk új csapatok feldolgozásaival is.

A francia életérzést közvetítő APÉRO CAMPING nevét lakói adták, akik nemcsak az emelt szintű szolgáltatásokat (wi-fi, csomagmegőrző, biztonsági szolgálat, francia nyelvű recepció, takarítás 0-24 órában) és a francia nyelvű kommunikációt értékelik, hanem a közösségteremtő játékos animációkat, a sportversenyeket (pétanque, tollaslabda és beerpong) és az ingyenes lehetőségeket (fodrászat, sminkes, masszázs) is. Idén a francia elnökválasztási kampányra való tekintettel a Sziget francia képviselői az Apéro Campingbe is elnököt kerestek. Számos frankofón fiatal saját programmal indult, a Sziget France 70.000 kedvelőt gyűjtő Facebook oldalán végül egy fiatal női elnököt, Clémence-t választották. A helyszín lelkét adó recepción a látogatók egy Ruttkai Bori által festett zongorán játszhatnak, francia nyelvű könyvek között hatalmas, kétszemélyes puffokon sziesztázhatnak, mókás minivideókat készíthetnek magukról a Ouisnap nevű applikáción keresztül.

A mozgalmas, lüktető fesztivál zajában egy kis nyugalom, meghitt hangulat, visszafogottabb hangerő és fantasztikus muzsikusok – ez a Tábortűz. Akárcsak tavaly, ezúttal is a Civil Sziget központi terén lobban lángra a Sziget Fesztivál óriási tábortüze esténként. Nincs igazi tábortűz zene és éneklő közönség nélkül, ezért az idén beérkezett pályázatok közül a közönség választhatta ki a produkciókat, akiket szívesen hallgatnának majd a lobogó tűz mellett. Az akusztikus előadások a fesztivál minden napján 23:00-kor kezdődnek a Civil Sziget területén.

Fotók: sziget.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése