Alföldi Róbert: a máról szól a Hegedűs a háztetőn

Alföldi Róbert ismét az Arénában, színházi konfigurációban, minden idők egyik legsikeresebb musicaljét rendezi. A Hegedűs a háztetőn a bemutatót követően nyolc vidéki város színpadán is látható lesz. 


Sajtótájékoztatóval egybekötött olvasópróbát tartott az Alföldi Róbert rendezésében színpadra kerülő Hegedűs a háztetőn produkció.  A darabot először szeptember 10-én, dupla előadásban, a Papp László Budapest Sportarénában, majd nyolc vidéki nagyvárosban mutatják be.

Alföldi Róbert rendező kiemelte:
„A Hegedűs a háztetőn látványos musical, de abból a fajtából való, ami megpróbál valódi és mély dolgokról beszélni. Olyasmit kap el a darab, ami manapság is aktuális, rólunk szól. Meggyőződésem, hogy attól függetlenül melyik Istenben hiszünk, a hétköznapi életben is jól ellennénk egymással. Még akkor is, ha a szomszéddal kicsit zrikáljuk egymást, tudunk békében élni. Valahogy azonban mindig úgy alakul a történelem, hogy azok, akik irányítanak, nem az életben és a valóságban élnek, azok kitalálják, hogyan lesz nekünk jó, hogyan és miként és kiket kell utálnunk, hogyan és miként és kiket kell szeretnünk. Erről, valamint a családról és a családot összetartó szeretetről beszél a Hegedűs a háztetőn. Arról, hogy a minket összetartó szeretetet semmi sem írhatja felül.”


Az eseményen Alföldi ismertette a szereposztást. A darabban Stohl András, Éder Enikő, Martinovics Dorina, Bánfalvy Eszter, Sodró Eliza, Pájer Alma, Kornis Anna, Csákányi Eszter, Makranczi Zalán, Szatory Dávid, Bányai Kelemen Barna, Fehér Tibor, Hevér Gábor, Márton András, Lugosi György, Patkós Márton, Náray Erika, Misurák Tünde, Juhász Levente és Fruma Sára szerepében Tóth Gabi játszik.

„A színészeken kívül táncosok és statiszták is színpadra lépnek, velük és a darab további alkotóival együtt nagyon sokan dolgozunk majd az előadáson. Nagyon örülök, hogy nem csak mennyiségileg, de minőségileg is komoly csapat jött össze, a többséggel ez a sokadik munkánk együtt. Bízom benne, hogy látványos és emberközeli produkciót alkotunk. Különleges, háromezer fős, anfiteátrum jellegű térelrendezést használunk, ami még nem volt az Arénában” – magyarázta Alföldi.

Minden idők egyik legismertebb musicalje 1964-ben mutatkozott be először a Broadway-n, és hatalmas sikert aratott. Címét egy Chagall-festménytől kölcsönözte, történetét pedig Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című kisregényéből és más meséiből. 

Az eredeti Broadway-produkcióban, amelyet 1964. szeptember 22-én mutattak be az Imperial Theaterben, Zero Mostel alakította Tevjét. A darab csaknem nyolc évig volt műsoron, később Topol, Herschel Bernardi és Jan Peerce tenor is játszotta a tejesembert. Topol alakította a zsidó hagyományok ápolását mindennél fontosabbnak tartó tejesembert a világhírű 1971-es filmfeldolgozásban is. 

A musical több mint négy évtizede sikerrel jelenik meg a világ színpadain, New Yorkban és Londonban is folyamatosan játsszák. Magyarországon 1973-tól a Fővárosi Operettszínházban Bessenyei Ferenc színpadi játéka tette emlékezetessé a musicalt. A felújított Szegedi Nemzeti Színház is ezzel a darabbal nyitotta meg az épületet és az évadot 1986. október 10-én Király Levente főszereplésével. 1996 óta folyamatosan játssza a darabot a Madách Színház, Huszti Péter és Dunai Tamás főszereplésével. 2010. március 12-től volt látható a darab a Vígszínházban, Hegedűs D. Géza és Reviczky Gábor főszereplésével.


Előadások:

2017. szeptember 10. – Budapest, Papp László Budapest Sportaréna. Dupla előadás.
2017. szeptember 16. – Szombathely, Arena Savaria
2017. szeptember 23. – Győr, Audi Aréna
2017. szeptember 30. – Debrecen, Főnix Csarnok
2017. október 7. – Miskolc, Generali Aréna
2017. október 21. – Veszprém, Veszprém Aréna
2017. november 4. – Pécs, Pécsi Sportcsarnok
2017. november 11. – Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
2017. december 2. – Nyíregyháza, Continentál Aréna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése