Arno Schuitemaker koreográfiája a Trafóban!

A holland, mára komoly nemzetközi figyelemben részesülő Arno Schuitemaker minimalista, elmosódó körvonalakkal operáló, eddigi legszemélyesebb koreográfiája érkezik a Kortárs Művészetek Házába. Sajátos formanyelvére jellemző a zsigerekig ható ismétlődés, a véget nem érő, ugyanakkor apró változásokkal működő, intenzív mozdulatsorok ritmusa. Az I will wait for you igazi, zsigerig ható flow-élmény, melynek transzszerűsége az előadás végezetével is bennünk bujkál még egy darabig.


Arno Schuitemaker munkái egyedi és érzéki kapcsolatot teremtenek a közönség és az előadók között, egyúttal új fényben láttatják a ritmus fogalmát, a repetíciót és az állóképességet a kortárs tánc világában. A koreográfusnál leginkább a karok, kezek dinamikái válnak hangsúlyossá.

Korábbi figyelemfelkeltő alkotása is megfordultak a Trafó nagytermében, amely jókora érdeklődést váltott ki a kortárs táncért lelkesedő közönségből Európa-szerte, címe: While we strive (http://trafo.hu/hu-HU/while_we_strive).

Az I will wait for you-ban egy trió táncolja el a szerelem időérzéket elimináló, zsigerekig hatoló, szűnni nem akaró hangulatát. Az előadást 2017 szeptemberében a holland Theatermaker egyik kritikusa, Jos Schuring az év legjobb új koreográfiájának választotta.

Kíváncsisága, érdeklődése új és újabb formák felé sodorja, bár a test áll gondolkodásának középpontjában, mozgásnyelve egyszerre földhöz ragadt és elemelkedett. Előadói és nézői között szoros kapcsolatot teremt, munkái frissek és mélyek.


A Tanz magazin 2017-es évkönyvében Schuitemakert „az egyik ígéretes koreográfusnak” nevezte, és a Dance Europe „Hollandia egyik vezető táncalkotójaként” titulálta. 2013-ban beválasztották az Aerowaves prioritási listájára.  Munkái tágabb kontextusban Jan Martens, Emanuel Gat, Wayne McGregor, Hofesh Schechter előadásaival mutatnak szellemi, formanyelvi rokonságot.

Koreográfus: Arno Schuitemaker
Előadók: Revé Terborg, Jenia Kasatkina, Stein Fluijt
Dramaturg: Guy Cools
Fényterv: Ellen Knops
Zeneszerző: Wim Selles
Jelmez: Inge de Lange

Arno Schuitemaker hivatalos oldalán, az előadásra vonatkozó információk itt olvashatók: http://arnoschuitemaker.com/nl/work/i-will-wait-for-you

Fotók: Wim Selles, Sigel Eschkol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése