Díjeső a Tánc világnapján – Gálaműsorral és flashmobbal ünnepel a táncszakma

36. alkalommal hajtjuk meg fejünket a tánc és a táncosok előtt április 29-én, a „balett Shakespearejének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. A fiatal pályakezdők, az érett táncosok, a táncpedagógusok, az alkotók és a legendák elismeréséül szolgáló szakmai díjak átadásával egybekötött nagyszabású gálaműsorral ünnepli a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház a Tánc Világnapját. A Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház pedig tízperces táncakcióval ünnepelt a Müpa előtti téren.


Kiosztásra kerül többek között az évad legjobb női, férfi és pályakezdő táncművésze, a legjobb alkotó díja, az Életmű-díj és a Táncművészetért-díj is – mondta el Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett igazgatója, aki ismertette a Tánc Világnapi Gála programját és a 2018-as táncszakmai díjakat, valamint az Imre Zoltán-díj, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait, és a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjakat egyaránt.

Az idei gálaest közreműködői a tradícióknak megfelelően ezúttal is a tavalyi év díjazottai lesznek, többek között a Duna Művészegyüttes, a Frenák Pál Társulat, a GGTánc Eger, a Győri Balett, Magyar Nemzeti Balett, illetve a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola és Szakgimnázium Táncművészeti Tagozata. A Gálaestet minden évben a táncművészet egy kiválósága rendezi, idén Földi Béla – Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Budapest Táncszínház igazgatója, művészeti vezetője kapta meg ezt a megtisztelő feladatot.

„Az idei év jelentős változásokat hoz a Táncszínház életében, ennek az első szembetűnő jele az új arculatunk lesz” – vette át a szót Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. A Graphasel Design Stúdió által megálmodott új arculat egyszerre hordozza magában a tradíciót, de mesél a megújulásról, a tánc reneszánszáról is. A tervezés során fontos szempont volt, hogy a logó utaljon az új, születő játszóhelyre is, amelyet átitat a múlt ipari története.


A 2018-2019-es évadban is számos bemutatóra és budapesti premierre készülnek. A Magyar Nemzeti Balett előadásai továbbra is szerepelnek a Nemzeti Táncszínház műsorán. A Magyar Állami Népi Együttes, a Müpa és a Táncszínház hármas koprodukciójában kerül színpadra a Liszt-mozaikok című új táncszínházi előadás. A Győri Balett az I. világháború befejezésének 100 éves évfordulója alkalmából Angel Rodriguez koreográfiáját mutatja be. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes magyar legendákat bemutató premierje mellett új gyerekelőadást visz színre Mátyás mesék címmel. A Pécsi Balett Rómeó és Júlia klasszikus művét mutatja be, a Bozsik Yvette Társulat Tadashi Endo butoh művésszel koprodukcióban készít új előadást. A táncszínház ismét megrendezi a nyári programsorozatát, a Táncbazárt a Várkert Bazár Öntőház udvarán, amelyben idén a folklór dominál, és szakmai programként a keszthelyi Táncpanorámát, a Nemzeti Táncszínház és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház közös szervezésében. A Táncszínház új játszóhelyének kialakítása, a Millenáris Teátrum átépítése a tervezett ütemben halad, a Nemzeti Táncszínház és közönsége 2018/2019-es évadban veheti birtokba a multifunkcionális és nemzetközi mércével mérve is korszerű épületet a megújuló Millenárison.

A sajtótájékoztató harmadik megszólalójaként, Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója bemutatta a hazai táncszakma programnaptárját, kiemelve a XIV. Magyar Táncfesztivált, a Pas de Quatre ’18-at, a XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XIV. Találkozóját, a 23. Duna Karnevált és a 7. Sissi Őszi Tánchetet.

A sajtótájékoztatót követően, a Müpa előtti teret elfoglalták a színes tütükbe öltözött táncosok, hogy a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös szervezésében egy tízperces flashmobbal lepjék meg az egybegyűlteket. A Tánc Világnapját ünneplő Pas-De-Bridge elnevezésű villámcsődület keretében közel 100 fiatal táncos hívta fel a figyelmet a kortárs tánc fontosságára.

Fotók: Kaszner Nikoletta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése