Radnóti Színház elmozdulásban: 6 helyszínen játszik a következő évadban

8 bemutatóval és számos szakmai programmal, 217 előadással és rekordnak számító nézőszámmal (50 392), 103,11%-os látogatottsággal zárta az idei évadot a Radnóti Színház. Az évadzáró társulati ülésen kiosztották a szokásos radnótis díjakat.


A társulat Lovas Rozinak szavazta a legjobb színésznő díját, a legjobb színész pedig Porogi Ádám lett. Kicsi-díjat is osztottak a legjobb epizódszerepért, amelyet Rusznák András nyert el. A közönség pedig legjobb, legszeretettebb színészének Pál Andrást választotta. Őri Rózsa rendezőasszisztens 29 év után megy nyugdíjba a Radnótiból, de rendezését, a Bárány Boldizsár című gyerekelőadást még mindig láthatja a közönség.

Június 15-én zajos sikerrel szerepelt a POSZT-on a III. Richárd, a pécsi közönség hosszú percekig tartó tapssal jutalmazta a társulatot. Az előadás elhozta a szakmai zsűri több díját is: a legjobb női mellékszereplő Kováts Adél lett, a legjobb jelmeztervező Nagy Fruzsina (megosztva egy másik előadással, A kaukázusi krétakörrel – Katona József Színház), a legjobb fényterv díját pedig Baumgartner Sándor nyerte el. 


A következő évadot Valló Péter rendezése nyitja októberi premierrel, a további bemutatókra Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója Sebestyén Abát, Hajdu Szabolcsot, Zsótér Sándort kérte fel. Várhatóan Alföldi Róbert is rendez majd az évad második felében. A színházban jövőre is folytatják a két éve megkezdett munkát fiatal színészekkel, magyar ősbemutatóval, a kortárs dráma jelenlétével és egyéb, színházi produkciókat kiegészítő programokkal. Egy új taggal bővül a Radnóti társulata, Vilmányi Benett szerződik a színházhoz. A RIM (Radnóti Ifjúsági Műhely) első, egyetemistákból álló csapata Utó-iratok címmel kíméletlenül őszinte énfeltáró produkciót mutatott be, ami hitelesítette az egyetemista korcsoport jelenlétét.  

És hogy költözik-e a Radnóti? Nem. A szomszéd épület felújítása miatt azonban csak egy szűkített játéktér áll a társulat rendelkezésére. Az építkezés ideje alatt tehát a kisebb színpadot igénylő előadásokat zavartanul megtartják a Nagymező utcában, sőt az új bemutatók is ehhez igazodnak majd, a nagyobb térigényű repertoárdarabok pedig máshol vendégeskednek az évadban.

A Radnóti Színház 6 helyszínen lesz jelen a VI., VII. és XIV. kerületben vendégelőadásaival. Az Ádám almái és a III. Richárd című előadásoknak a Pesti Magyar Színháztól bérelnek színháztermet, a Futótűz és A párnaember pedig az Ódry Színpadra kerül. A Bárány Boldizsár című felújított előadásukat továbbra is a Stefánia Palotában láthatja a közönség, a Kezdhetek folytatódni Petri-estet pedig a Keres Emil Próbatermükben. A Radnótiban marad továbbra is az Üvegfigurák, az Egy piaci nap, a színArany, Viva Bartók! és a Szövegséták Esterházyval. Egy előadásukat „altatják” csupán, de nem veszik le a repertoárról, ez az Iván, a rettenet. Ezen felül a TESLA Loft termében is tartanak majd bemutatót.


Június 18-án a Radnóti Színház „színpadhasogató” partival búcsúzott az évadtól, ahol vendégül látták a színházban megfordult színészeket, alkotókat. Ezektől az emlékekkel teli fadaraboktól méltóképpen köszöntek el, darabokra vágták és szétosztották azok között, akik vállalták, hogy a deszkákból egyedi alkotásokat hoznak majd létre. Terveik szerint ezeket a műalkotásokat a Színházak Éjszakáján állítják ki a Keres Emil Próbateremben.

És mit hoz a következő évad? Az első bemutatóra október 20-ig kell várni, ekkor Osztrovszkij A művésznő és rajongói című darabja kerül színpadra, Morcsányi Géza friss fordításában. A színházi világban játszódó orosz komédia a fiatalok vágyai és a boldoguláshoz szükséges kompromisszumok ellentétét járja körül, középpontjában egy színésznő kiárusításával – a Radnótiban mindez több mint százharminc évvel az ősbemutató után, a #metoo mozgalom korában kerül bemutatásra.

A Bánya-trilógiával híressé vált erdélyi drámaíró, Székely Csaba legújabb színdarabját a Tízparancsolat ihlette, címe: 10. A darabban minden parancsolatból kifejlődik egy-egy emberi sors, a szereplők találkoznak, életük keresztezi egymást. Ez a tabló hol szórakoztatóan, hol megrendítően beszél bűnről és vezeklésről, vágyról és kísértésről – és a sorsunkat meghatározó bonyolult összefüggésrendszerekről. Az előadást Székely Csaba állandó alkotótársa, Sebestyén Aba rendezi. Az ősbemutatót december 22-én tartják a Radnóti Színházban.

Az évad második felében egy szatíra érkezik a Teslába 2019. március 3-án, Branden Jacobs-Jenkins Gloria című darabja. A harminchárom éves Branden Jacobs-Jenkins az egyik legizgalmasabb kortárs amerikai drámaíró, akit drámájáért 2016-ban Pulitzer-díjra jelöltek. A szatíra egy sikeres New York-i magazin irodájában játszódik, ahol az asszisztensek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy önmagukat a lehető legjobban pozicionálják. A darab a húszas-harmincas generáció aktuális témáit járja körül: a munkaerőpiacon való boldogulás lehetőségeit, az önmarketing és a félelmek viszonyát és az egymástól való elszigetelődés veszélyeit. Az előadást a nemzetközi hírű filmrendező, Hajdu Szabolcs rendezi, a drámát a színház felkérésére a népszerű, fiatal magyar író, Totth Benedek fordította.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése