Ki tartja el/fenn/ki a művészetet és a művészeket? – Szakemberek válaszolnak a Werk Akadémia beszélgetésén

2018. december 5-én 18.30 órakor egy harminc éve tisztázatlan kérdésre keresi a választ a Werk Akadémia Művészeti menedzser képzése. Arra vállalkozott az intézmény, hogy a komolyzene, képzőművészet, színház és táncművészet egy-egy meghatározó egyéniségét elhívja és velük együtt keressen megoldásokat/válaszokat a művészet jól menedzselhetőségére. Résztvevők: Orlai Tibor (Orlai Produkciós Iroda), Kovács Krisztina (Várfok Galéria), Erdődy Orsolya (Budapesti Fesztiválzenekar), Fodor Zoltán (Inversedance). A beszélgetést Veiszer Alinda vezeti.


A legenda szerint a gyerek Romulust és Remust egy anyafarkas táplálta tejével. Életben maradtak, később megalapították Rómát. Kinek a csecséből tud életben maradni a magyar kultúra? Ki tartja el/fenn/ki a művészetet és a művészeket? Ki vagy mi dönt a pénzről, fennmaradásról, tartalomról? A kérdés harminc éve tisztázatlan. A korábbi, úgynevezett szocialista rendszerben a kultúrpolitika, és az azt képviselő kultúrpolitikusok határoztak arról, hogy mit és milyen mértékben ítélnek támogatandónak. A központi elosztás elveit akkoriban Révai, Aczél, Pozsgai nevei személyesítették meg. A rendszerváltást követően a pártok és kulturális klientúráik egyezkedtek, egyezkednek a különböző anyagi források szétosztásáról.

Tiszta piaci helyzet máshol sem, a kultúrában végképp nem létezett és létezik, de mindig is voltak az aktuális állami támogatásoktól független, piaci alapon működő kulturális intézmények, színházak, galériák, együttesek, stb. Elsősorban ezek számára volt létkérdés a TAO intézménye, melyet napjainkban gyökeresen átalakítanak. Itt lenne az ideje a hosszútávú kultúrafinanszírozás megoldásának. Kérdés, hogy van-e erre politikai akarat. 

A Werk Akadémia művészeti menedzserképző intézményként szívesen hozzászól a témához. Annál is inkább, mert ma Magyarországon óriási igény van a hozzáértő, választott szakmájukat ismerő szakemberekre. Az Akadémia oktatói példaértékű menedzserek/alkotók, akik képesek víziókban és stratégiákban gondolkodni, melyek nélkül lehetetlen bármilyen célt elérni. Ezen céltudatosságnak pedig elengedhetetlen része a pénzügyi tudatosság.

A hazai kulturális szcéna meghatározó menedzserei és a Werk Akadémia oktatói elfogadták a meghívást, hogy elmondják véleményüket a témában és előremutató megoldásokat adjanak a 2019-es évre. 

Résztvevő: Orlai Tibor (Orlai Produkciós Iroda vezetője), Fodor Zoltán (Inversedance vezetője), Erdődy Orsolya (Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető-helyettese), 
Kovács Kriszta (Várfok Galéria művészeti vezetője)


És aki az igaz kérdéseket felteszi és az őszinte válaszokat kikényszeríti: Veiszer Alinda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése