Murakami Haruki: Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

A Vörösmarty Színház Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulójához kapcsolódva egy világszerte ismert, bestsellerlistákat vezető szerző, Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színházban 2019. április 5-én. A 25 nyelvre lefordított regényből Amerikában mutattak be nagy sikerű színpadi adaptációt, ennek az európai ősbemutatója volt 2018. április 7-én Székesfehérváron Szikora János rendezésében.


A szigetország és hazánk hagyományosan jó kapcsolatokat ápol egymással. Hogy bizonyítékot találjunk a japán-magyar kulturális kapcsolatokra elég csak Murakami Hallgasd a szél dalát címen megjelent első kötetét elolvasni, amelyből kiderül, hogy írói stílusának rátalálásában nagy hatással volt rá a franciául író magyar származású Kristóf Ágota. 

A Vörösmarty Színház Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulójához Murakami Haruki mágikus történetének, a Kafka a tengerparton című budapesti bemutatójával csatlakozik. A székesfehérvári európai ősbemutatót követően egy évvel, 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban is látható lesz a különleges szellemi kaland, amely kiváló lehetőséget kínál a két ország közötti kulturális kapcsolatok további elmélyítésére. Szikora János látványos rendezésére elfogadta a meghívást Őexellenciája Sato Kuni nagykövet asszony is. 

A Kafka a tengerparton egyik főhőse egy különös, félszeg, együgyű öregember, Nakata, aki sosem heverte ki második világháborús sérülését, és számára felfoghatatlanul sodródik a felnőtté válás magányával és bizonytalanságával küszködő Kafka felé. A címszereplő Kafka egy 15 éves fiú, aki a születésnapján megszökik az apjától, nekivág a világnak, azonban mire a történet végére érünk, egyre erősebb az a benyomásunk, hogy ez a fiú már az első pillanatban is sokkal idősebb volt, és ez egy meglehetősen érett ember önreflexiója saját magára. 


A történet szellemi kalandra hívja mind az alkotókat, mind a befogadókat. Arra tanít, hogy az ember a világot ne sablonokba merevedve nézze, hanem fogadja el, hogy ez egy végtelenül szövevényes, összetett organikus rendszer, aminek a megértéséhez nem elég klisékben gondolkodni és rávilágít arra, hány és hányféle út nyílik előttünk, ha hűvös nyugalommal és bölcsességgel elfogadjuk a világ rejtélyeit. 

A főbb szerepekben Nagy Péter, Gáspár Sándor, Andrássy Máté, Tóth Ildikó, Varga Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Lábodi Ádám, Tűzkő Sándor, Derzsi János látható. Az előadás zenéje Szemző Tibor alkotásainak felhasználásával készült. Az előadást angol nyelven feliratozzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése