Táncelőadás a menekülésről az aqb pincerendszerében

A bonni Bo-komplex Társulat és a berni T42 táncprojekt FRIGHT FIGHT FLIGHT című előadása rendhagyóan elegyíti a táncot a képző- és médiaművészettel. A menekülés koncepcióját személyes élményeken keresztül kutató, a kényszerhelyzet és az emberi túlélés tematikáit vizsgáló összművészeti produkció május 17-én és 18-án az Art Quarter Budapest pincerendszerében lesz látható. 


Egyszerre kiállítás és táncelőadás a német-svájci-magyar koprodukcióban megvalósuló FRIGHT FIGHT FLIGHT c. darab, ami a „harcolj vagy menekülj” szindrómára adott érzékeny emberi reakciókat vizsgálja. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a fenyegetéstől való félelem – akkor is, ha az nem reális – neurobiológiai folyamatokat indít el a testben. A túlélést biztosító viselkedés sokszor emberfeletti erőket szabadít fel, ebből ered a stresszhelyzetben létrejövő két reakció: felveszed a fegyvert vagy elmenekülsz. A menekülés különböző szempontjainak a megjelenítése a darabban személyes élményekre épül, s az eltérő nemzetiségű szereplők megküzdési stratégiáiból merít. Van, aki színházba vagy művészetekbe, más egy elképzelt fantáziavilágba, munkába, függőségbe esetleg halogatásba vagy a teljes visszavonulásba menekül. A kortárs tánc pedig egyetemesen értelmezhető művészeti kódként alkalmas a határtalanság kifejezésére. 

Az előadás öt helyszíne a darab során, a nézők szeme láttára épül fel, így a közönség a táncosokkal együtt halad állomásról-állomásra, miközben az aqb pincéjének építészeti sajátosságait is felfedezik. Az egyes helyszíneken képző- és médiaművészeti alkotások is megjelennek: Brueghel és Bosch alkotásai által inspirált szobrok, röntgenképekből összeállított bőrönd-installációk, farudakból felépülő, vetítővászonként használt „dómsátor” és egy videoinstallációból létrejövő alagút.  Az, hogy a nézőteret nem választják el az előadás terétől tovább erősíti azt az érzést, hogy a menekülés mindannyiunkat érintő téma, s az ebből kialakuló helyzeteket csak közösen tudjuk megoldani. Emellett abban is segít, hogy a közönség a saját menekülési stratégiáit is felismerje. 


Az előadás koreográfusai, Bärbel Stenzenberger, a Bo-komplex Társulat egyik alapítója és Félix Duméril, a T42 táncprojekt vezetője, mindketten sokszorosan díjazott művészek. A tánc, a képzőművészet, a zene és a fény összekapcsolódására építő jeleneteket a próbák során a táncosokkal közösen, az ő személyes tapasztalataikat, élményeiket felhasználva alakították ki. A budapesti előadásba pedig Raubinek Lili magyar táncos is becsatlakozik.  A tavaly őszi bonni ősbemutató után a FRIGHT FIGHT FLIGHT nemzetközi turnéra indult, amelynek Budafok a harmadik helyszíne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése