Vérrel van átitatva Az Inkák Aranya kiállítás

Nem túlzás: a Budapestre érkezett inka kincsek megannyi véres jelenet, rituálé és szertartás részesei voltak. Az egyes tárgyak múltjának történetén még a hazai szakemberek is meglepődnek!

Március óta látható a Király utcai KOMPLEX-ben az egyre népszerűbb Az Inkák Aranya kiállítás, de kevesen tudják, hogy a pompázatos ékszerek, aranytárgyak és ereklyék milyen sötét múlttal rendelkeznek. A kiállítást szervező JVS Group Magyarország vezérigazgatója szerint felbecsülhetetlen a Budapesten kiállított inka kincsgyűjtemény és nem feltétlenül az értéke miatt. „Szinte minden egyes tárgy megrázó történeti háttérrel rendelkezik” – magyarázta Bátyi Dániel, aki hangsúlyozta: már csak rövid ideig látogatható az inkák misztikus titkait feltáró nagyszabású interaktív tárlat.

„Az állat- és emberáldozat jellemző volt az inkák idejében, főként, amikor árvíz sújtotta a térséget. Jusson eszünkbe, miközben a csillogó aranyakat nézzük: egy új inka trónra lépésekor több száz áldozatot mutattak be. Drámai tény, de voltak olyan brutális rituálék, amikor eltávolították az áldozat szívét és a vérükkel mázolták be az istenek képmásait. Például a birodalom egyik uralkodója – Chimú – elrendelte, hogy az isteneiket egy különleges rituális gyilkossággal kibékítsék. Több száz évvel később fiatal lámákkal együtt, több száz szív nélküli gyermek temetkezési helyét találták meg” – árulta el az inkák múltjának sokkoló részleteit a JVS Group Magyarország vezérigazgatója.

Az exkluzív kiállítás szervezői megtudták: a perui átkot hordozó halotti maszk ugyancsak vérrel van átitatva, hiszen a rituális szertartások közben a sámán azzal takarta el az arcát. „Hátborzongató múlttal rendelkeznek a kiállított inka kincsek. Az erjesztett kukorica párlatot gyakran keverték össze az áldozatok vérével” – mondta Bátyi Dániel.

A kiállításon már elérhetőek az audioguide készülékek, ahol a paneleken szereplő információkon felül több érdekes történet és információ elérhető. Az Inkák Aranya kiállítás Budapesten, a Király utcai KOMPLEX-ben tekinthető meg, egészen július 31-ig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése