Mindennapi szépirodalmunkat add meg nekünk

Érezhető volt a nyári könyvünnepek hatása a Bookline júniusi sikerlistáján, amelyre közel harminc új könyv került fel. Remekül teljesített a szépirodalom, és előszeretettel olvastunk pszichológiai írásokat. A sikerlista élén korunk egyik legtragikusabb atomkatasztrófájának története áll, ezt követően egy második világháborús visszaemlékezés jön a sorban, és továbbra is megunhatatlan számunkra a sorskutatás. 

Vitathatatlan, hogy történelmünk egyik legnagyobb tragédiája a csernobili atomerőmű-katasztrófa, a történet feldolgozására két évtizedet szánt Szvetlana Alekszijevics, Nobel-díjas fehérorosz írónő. Csernobili ima című könyvében arról számol be, amit egykor a szovjet vezetés eltitkolt a világ elől.

Stern Rózsa Ibolya egyike azon keveseknek, akik az 1940-es években túlélték Josef Mengele embertelen kísérleteit. Évtizedek elteltével emlékeit Veronika H. Tóth újságíró eleveníti fel a Mengele-lány című memoárban. 

Az élmezőnyt – ahogyan az előző havi sikerlistát – újra Orvos-Tóth Noémi Örökölt sorsa zárja, amelyben a szerző kifejti, hogy ismétlődő kudarcaink okait családtagjaink életeseményein keresztül is érdemes megvizsgálni. Felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései haláluk után akár bennünk is tovább élhetnek.

A legkeresettebb könyvek listáján szép számmal képviselteti magát a magyar szépirodalom. Erre minden bizonnyal nagy hatással voltak a nyári könyvünnepek, a Margó és az Ünnepi Könyvhét. Závada Pál legújabb regényének, a Hajó a ködben hősei, a Weiss Manfréd Művek örökösei. Závada megszólaltatja őket a túlélésért folytatott vagy éppen szerelmi természetű küzdelmeikben, személyes hangon számol be megpróbáltatásaikról. Péterfy Gergely regénye, A golyó, amely megölte Puskint egy szerelem lebilincselő története, amelyben a vágyainkon és ösztöneinken való felülemelkedés lehetőségét vizsgálja. Péterfy-Novák Éva két alkotása a júniusi sikerlistára is felkerült. Legfrissebb könyvében, az Apád előtt ne vetkőzzben a generációkon átívelő családi minták megtöréséről, míg az Egyasszony című regényében egy fiatal vidéki lány küzdelméről olvashatunk, aki bántalmazó férje oldalán vív kitartó harcot családja boldogságáért. Krusovszky Dénes az Akik már nem leszünk sosemmel 2019-ben elnyerte a Libri irodalmi közönségdíjat, így korántsem meglepő, hogy könyve még mindig nagy érdeklődésnek örvend. Regényében a múltbeli történetek jelenre való hatásairól olvashatunk. Tóth Krisztina június elején mutatta be legfrissebb alkotását, amelynek névtelen hősei ismerősek lehetnek számunkra, hiszen mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. A Fehér Farkas olvasásakor megismerhetjük a hatalmi elnyomás törésvonalait, a kirekesztettség stigmáit, illetve az erőszak állomásait. Kondor Vilmos A budapesti gengszterrel folytatja Gordon Zsigmond történetét, és elkalauzol minket a szesztilalom idejének Amerikájába, ahol minden az alkohol, a pénz és a hatalom körül forog. 

Az önismeret mindig is foglalkoztatni fog minket. Dr. Csernus Imre Egy életed van című írásában a tudatos életmód és a megélt pillanatok fontosságára hívja fel a figyelmünket, de arra is, hogy a múlt és a jövő helyett inkább a jelenre koncentráljunk. A Válásban pedig Vekerdy Tamás ad választ többek között a válás utáni gyerekelhelyezésről, a mozaikcsaládok problémáiról, a gyermekek egyedül nevelésének terheiről. Hiszen tudjuk, hogy egy család széthullása leginkább a gyerekeket szokta megviselni, ezért is fontos a szülők megfelelő viselkedése egy ilyen folyamat során. 

Családok esetében a nyári kikapcsolódás egyik elhanyagolhatatlan kelléke a gyerekkönyvek. A júniusi sikerlistán a legkisebbeknek és a kamasz korúaknak is találhatunk izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket. Berg Judit két könyve is felkerült a sikerlistára. Az őrzőkben egy gimnazista lány és egy francia felügyelő izgalmas nyomozásáról olvashatunk, amelyben Európa egyik leghírhedtebb múzeumfosztogatója Budapesten készül legújabb akciójára. Maszat a repülőn című könyvében pedig a történet főszereplőjének első repülőútját mutatja be, amelyben Maszat megismerkedik a repülés izgalmaival, és rádöbben, hogy nem mindenhol magyarul beszélnek az emberek. Dániel András kuflik-sorozata A kuflik és a pofavágóversennyel folytatódik, amelyben az egyik szereplő egy őszi reggelen arra ébred, hogy kiújult a makacs ugródudor-zsibbadása.


A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el négy évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami júliusban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint Gévai Csilla Nagyon zöld könyv című könyve lett. A szakmai csapat részéről Szinetár Dóra színésznő a következőket mondta a könyvről: „Olvasmányos, szórakoztató nyelvezete lehetővé teszi, hogy a helyenként tudományos mélységű leírások érdekesek maradjanak, és akár egy tizenéves gyermek se veszítse el irántuk az érdeklődését.”

2019 júliusában Szívünk rajta matricát kaptak:

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv (Pagony)
Kertész Edina: A milliomos szamár (Manó Könyvek)
Mathilde Bonetti: Martina naplója 5. – kaland az állatparkban (Könyvmolyképző)
Giles Andreae: A táncoló zsiráf (Centrál Médiacsoport)
John Crossingham: Mond el a zene nyelvén (Cor Leonis Kiadó)
Elisabetta Gnone: Olga, a papírlány (Móra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése