Tegnaptól lehet jegyet venni a THEALTER előadásaira

Egy hét múlva kezdődik a 29. THEALTER Fesztivál, az idei előadásokra szóló jegyekre pedig tegnaptól (07.27.) csaphatnak le a nézők. Női témák, fiatal alkotócsapatok, nemzetközi társulatok, szegedi művészcsoportok színesítik a kínálatot 2019-ben, hazánk egyik legizgalmasabb színházi rendezvényén.  

Július 27-én, szombaton délután 4 órakor kezdődött a jegyértékesítés az idén 29. alkalommal megrendezett THEALTER nemzetközi színházi fesztiválra. Augusztus 2. és 10. között várják az érdeklődőket a hazai független szcéna és a régió legizgalmasabb színházainak előadásait felvonultató programsorozatra. 

9 nap alatt, 9 helyszínen 5 ország 32 csapatának 30 produkcióját nézhetjük meg, ebből három bemutatót és több magyarországi premiert is láthat a közönség. Műfaji sokszínűség jellemzi idén is a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, performansz előadást és koncertet is választhanak az érdeklődők. 

A nyitónapon kerül színre a Trafó, a MASZK Egyesület és a FÜGE Produkció ősbemutatója, a Kutyaportéka. A záró program a szegedi Metanoia Artopédia Diotima Szókratész bírája előtt című premierje lesz. Az idei műsorkínálatban számos olyan produkciót találni, melyek kimondottan női témákkal foglalkozik. Így például a MASZK és az Orlai Produkció közös bemutatóját, a 23 percet, Járó Zsuzsa egyszemélyes előadását, az Örkény Színház előadásában Az üvegbúrát, Sylvia Plath regényéből vagy Markó-Valentyik Anna friss kritikusdíj jelölt monodrámáját Polcz Alaine szövegeivel.

Izgalmas színházi kísérlet, valódi megismételhetetlen alkalom lesz a SzínMűHely Produkció és az ÁTRIUM Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadása. A sorozat lényege, hogy az adott este színművészei pár órával az előadás előtt kapják meg a szövegkönyvet, melyet kicsivel később elő kell adniuk a nézőknek. Korábban Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Balsai Móni vállalták a megmérettetést, Szegeden a város egyik fiatal színművésze, Medveczky Balázs ugrik a mélyvízbe. Erre a darabra kizárólag online lehet majd jegyet váltani, a magasabb, támogatói helyárakkal pedig a nehéz pénzügyi helyzetbe került ÁTRIUMot és MASZK Egyesületet is támogatják a nézők.


Ahogy korábban, úgy idén is nagy hangsúlyt kapnak a programban a fiatal alkotócsapatok, többek közt az FAQ Színház két előadással, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói vagy éppen a tavalyi THEALTER-díjazott Kelemen Kristóf a kritikusoktól három jelölést is bezsebelt, Megfigyelők című darabbal. Érkezik Szegedre a Szkéné Színház, a Tünet Együttes, a KV Társulat és két IZP Program keretein belül létrejött előadások is.

A fesztivál hagyományait tekintve fontos összetevő a nemzetköziség. Idén Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából érkeznek alkotócsapatok Szegedre, többen elsőként mutatkoznak be Magyarországon. Számos szegedi csapat is bekerült a programba, így a Homo Ludens Projekt és a Barboncás Társulat is. 

Az érdeklődők online, a www.thealter.hu honlapon és személyesen is megválthatják belépőiket az előadásokra. A fesztivál kezdetéig minden nap 16:00 és 19:00 óra közt, a Régi Zsinagóga kertjében várják a jegyvásárlókat. A nyitónaptól a Zsinagógában az összes előadásra lehet jegyet venni 12:00 és 16:00 közt, majd előadások előtt egy órával az adott helyszínen az aznapi, ott játszott darabokra. 

A THEALTER fesztivál fő támogatója Szeged Város Önkormányzata, valamint az EMMI és a Nemzeti Kulturális Alap. A szakmai workshopok az EFOP-1.2.2 -15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósulnak meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése