SÚGÓ+ – Vígjáték a tinikorba lépés izgalmairól

Van valami vicces a felnőttek nyelvét használó gyerekekben. Lehet, hogy ez azért van, mert sokan emlékszünk arra a formáló pillanatra, amikor először hallottunk egy csúnya szót, és nem tudtuk, hogy mit jelent. 

A Rossz tanár egyik írója, Gene Stupnitsky első nagyjátékfilm-rendezésében, a Jó srácokban három középiskola előtt álló, hatodik osztályos fiú egy nap érdemi tévedésekbe esik, amikor kíváncsiságukból fakadóan néhány veszélyes, illetve traumatikus pillanattal szembesülnek. 

Amikor a trió vezetőjét, Maxet (Jacob Tremblay) meghívja a menő srác, Soren (Izaac Wang) egy partira, a fiú úgy látja, itt az alkalom, hogy végre megismerje kiszemeltjét, Brixlee-t (Millie Davis). Max elhatározza, hogy felkészül a bulira, és ragaszkodik ahhoz, hogy elvigye két legjobb barátját: Lucast (Keith L. Williams), az érzékeny srácot, aki nem tud titkot tartani, és Thort (Brady Noon), a furcsa zeneimádó fiút, aki kevésbé hajlandó még felnőni, mint barátai. (Egyikük sem segíti Maxet abban, hogy elfogadják a menő gyerekek a középiskolában.) A Max apjától elcsent drón két lányhoz, Lilyhez (Midori Francis) és Hannah-hoz (Molly Gordon) kerül, ami a srácokat veszélyes és ostoba kaland elé állítja. 

A Jó srácok egy tapasztalt vígjátékíró-páros következetesen vicces komédiája, amely csendes magabiztossággal fogja át a bonyolult világban való felnövés összetettebb és tragikusabb aspektusait. A humor valódi érzelmeket rejt el. Eltérően a több hasonló korosztályt megjelenítő filmtől, melyek a barátságok pozitív fejlődésére és kimenetelére koncentrálnak, a Jó srácok hajlandó megvizsgálni, mi történik, amikor ezek a kapcsolatok gyengülnek, és a barátok útjai szétválnak. 

Gene Stupnitsky magabiztosan rendezte meg a mozit Lee Eisenberggel közös forgatókönyvéből, Lyle Workman zenéjével, a végeredmény pedig kilencven percnyi félelemmel vegyes izgalom. A film rendkívül megalapozott: három gyerek felfedezi az egyetértés és a nők jogainak kérdéseit. Sikeréhez nagyban hozzájárul a három fiatal színész tehetsége, és az, hogy jelen kort megragadó készítők valami olyat alkottak, ami valós és aktuális 2019-ben. A Jó srácok ezzel emelkedik ki a zsúfolt vígjátékműfajból.

Írta: Daám Sára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése