Gatsby a Vígszínházban

Szeptember 7-én mutatta be a Vígszínház A nagy Gatsbyt, amit Kovács Adrián, Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila dolgozott át. Képei, városának közel száz évvel ezelőtti miliője a ma emberének is ismerős lehet. Ráadásul az előadás egyben érdekes kísérlet is egy új műfaj megteremtésére: az alkotók a musical műfajának zárt rendszeréből próbáltak kitörni, így született meg a „zenés party”.


„A legnagyobb és legfontosabb felismerésünk a műhelymunka ereje, amivel az új darab születik. Lehetőségünk van a próbafolyamat közben, az alkotótársakkal együtt kitalálni azt a formavilágot, amit máskor, az olvasópróbára készen kell letennünk az asztalra. Arra teszünk kísérletet, hogy a színház nyelvén keresztül mutassuk meg, hogyan ér el ma, most hozzánk Fitzgerald varázslatos hangulatú, megrendítő története. Kiváltságos a helyzetünk, hogy éppen a Vígszínház nagyszínpadán van lehetőségünk erre az alkotófolyamatra egy ilyen csapattal.” – mondta ifj. Vidnyánszky Attila, aki nem csak átdolgozója, rendezője is az előadásnak.

Az alkotók F. Scott Fitzgerald kultikus regényének szereplői, Gatsby és Daisy szerelmén keresztül arra keresik a választ, hogy „vajon valóban a körülöttünk lévő világ jelenti a valóságot, vagy csak egyetlen igaz pillanat van, amiért egész életünkben küzdenünk kell majd”.

A szereposztás:
Jay Gatsby: Wunderlich József 
Daisy Buchanan: Waskovics Andrea
Tom Buchanan: Ember Márk
Jordan Baker: Szilágyi Csenge
Nick Carraway: Ertl Zsombor e.h.
Meyer Wolfsheim: Hegedűs D. Géza
George Wilson: Gyöngyösi Zoltán
Myrtle Wilson: Márkus Luca e.h.
Konferanszié: Szántó Balázs, Csapó Attila, Zoltán Áron
Madame Warhol: Balázsovits Edit
Egy, Kettő, Rendőrség: Gados Béla
Chester Mckee: Tóth András
Sandacsacsás: Rudolf Szonja e.h.
A Szaxofon Mögött: Dino Benjamin e.h.
T. Capote: Reider Péter e.h.

Fotók: Dömölky Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése