Új kulturális helyszín nyílik Budapesten

A jövő évben, zsidó év szerint 5780-ban Erzsébetvárosban indul meg az Európában, de még a világon is egyedülálló projekt: Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik a Csányi utca 3-ban, a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat együttműködésében. A projekt indulásáról 2019. szeptember 8-án a helyszínen tartott sajtóbejárás keretében mesélt Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere és Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője. 


A Gólem Színház megalakulása napjától kezdve, lassan 15 éve keresi állandó játszóhelyét. „Sokat, sokszor és sokakkal tárgyaltunk már mire eljutottunk Erzsébetvárosba. A zsidó negyed egyedi történelmi öröksége Budapestnek, ami különleges egész Európában. A legnagyobb különbség a krakkói, varsói vagy akár a bécsi hasonló negyedekkel szemben és az, ami igazán egyedivé teszi a „mi negyedünket”, az a benne történő valódi zsidó vircsaft. Itt élő közösséggel - boltokkal, működő zsinagógákkal, mikvével és még rengeteg tartozékával a zsidóságnak - találkozhat az idelátogató.  Ezért volt igazán boldog pillanat, amikor a 7. kerületi polgármester, majd a teljes közgyűlés is támogatta az ötletet és így most elindulhat, ami mindig is ide tartozott: egy zsidó kulturális központ. Minden, ami előadóművészet a Gólem Színházon innen és túl, egy év múlva a felújítás után helyet kap itt. Zenei, tánc és újcirkusz produkciókkal és természetesen színházi előadásokkal várjuk 2020 őszétől a közönséget minden évadban legalább kétszáz alkalommal” – mondta Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.


„A Gólem Színház már lassan két éve rendszeresen együttműködik az ERöMŰVHÁZ Nonprofit kft-vel, és azon belül is a Csányi 5-tel, ahol Európában egyedülálló gyűjteményt alakítottunk ki. Ez a tárlat a múlt századfordulós zsidóság élet- és lakáskörülményeit mutatja be az érdeklődőknek. A két helyszín, a Csányi utca 5 és a most induló Csányi 3 a Gólem Színházzal kerületünk átfogó kulturális koncepciójának komoly bázisává válik. Ennek a koncepciónak a lényege, hogy a Csányi utca az Erzsébetvárosi „kultúrnegyed” létrejöttének kiindulópontja lesz.
Nagyon örülünk neki, hogy önkormányzatunk segítségével a Gólem Színház megfelelő otthonra talált a régi zsidó negyedben. Reméljük, az elkövetkező tíz évben és azt követően is a színház kerületünk kulturális életének elválaszthatatlan része lesz.

Külön öröm a számunkra, hogy az Erzsébetvárosban élő nemzetiségek és vallási kisebbségek kultúráját bemutató KULT7 Fesztiválunkon tudjuk megosztani ezt a nagyszerű hírt a kultúrát szerető közönséggel és a sajtó képviselőivel.” – mondta Vattamány Zsolt Erzsébetváros polgármestere.

A  Zsidó Előadóművészeti Központ nem csak a Gólem Színház előadásainak ad majd otthont, hanem tánc, opera, jazz és más zenei produkcióknak is teret kínál, a kerületi művészektől kezdve egészen a nemzetközi sztárokig. Az új központ célja, hogy különleges és egyedülálló programkínálatot nyújtson a zsidó tematikájú előadóművészet területén, de akár képző és vizuális művészeti projektek is megvalósulhassanak. Emellett az oktatás, az ismeretterjesztés, valamint a fejlesztési programok kaptak helyet az intézményben.


A teljesség igénye nélkül egy pár program a tervezett kínálatból:

• A Gólem Színház teljes repertoárja,
• Tematikájában a központba illő előadások befogadása, vendégjátékok szervezése vidékről és külföldről,
• Inkubátor programok vezetése az előadóműveszetek területén (drámapályázatok, próbaterem és mentorálás, stb),
• Előadóművészeti tanoda: színész és táncos képzés amatőröknek és mesterkurzusok profiknak,
• A Zsidó Színházak Szövetségének európai központjaként szakmai fórumok szervezése,
• Különleges, a zsidó konyhát és a hagyományos péksüteményeket modern köntösben bemutató kávézó és bisztró.

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat közszolgáltatási szerződésben meghatározott feltételekkel 10 évre adja használatba a Csányi u. 3. szám alatt egykor mézeskalács műhelyként és pékségként működő közel 500 négyzetméteres teret. A következő egy évben a Gólem csapata saját tartalékai kiegészítéseként számos forráslehetőséget - pályázatok, magántámogatók, közösségi finanszírozás - felhasználva igyekszik összegyűjteni a nyitáshoz szükséges közel 70 millió forintot. A szükséges munkálatok elvégzése után a nyitást 2020 nyarára tervezik. 

A projekt alakulását az érdeklődők a www.golemszinhaz.hu weboldalon és a Gólem Színház közösségi média felületein követhetik nyomon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése