Húsz éves a Budapest Táncfesztivál – Ünnepeljen 14 napon át a táncvilág sztárjaival, bemutatókkal és izgalmas produkciókkal

Huszadik alkalommal rendezik meg a korábban Táncfórum néven ismert Budapest Táncfesztivált 2020. február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában. A jubileumi alkalomra a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, korunk egyik legünnepeltebb koreográfusát, Wayne McGregort és a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait hívták meg a szervezők. Franciaország, Nagy Britannia és New York legnevesebb táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok várják az érdeklődőket.

A fesztiválprogram részeként három nagy együttes bemutatóját láthatják: A Csipkerózsikát a Pécsi Balett előadásában, a GG Tánc Eger legújabb darabját, a Bolerót, valamint három egyfelvonásos táncműt egy este alatt a Szegedi Kortárs Balett előadásában. 
A fesztivál egyik kuriózuma a jubileumi évfordulóját ünneplő Duda Éva Társulat MIRROR című produkciója lesz, ahol az együttes az elmúlt tíz év emblematikus momentumaira tekint vissza. Egy felújításra is sor kerül, a Feledi János – Feledi Project a korábban már bemutatott Rekviemet állítja újra színpadra a Nemzeti Táncszínházban.

Idei sztárvendégünk az albán származású francia táncos-koreográfus, Angelin Preljocaj együttese legújabb, a milánói La Scala Balett számára készített Winterreise című munkája lesz, amely egyszerre Schubert egyik legszebb alkotása és Angelin Preljocaj egy 12 táncos számára írt sötét és melankolikus tánca.

Majd Wayne McGregor, az avantgárd művész, egy anatómiával dacoló koreográfiája, a FAR érkezik a Nemzeti Táncszínház színpadára. A brit táncvilág ragyogó csillaga átalakítja testünk látványát ezzel a zsigeri, matematikai és érzéki művel, amelyet 10 virtuóz táncos végez. 

A Táncfesztivál zárásaként pedig a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait láthatják olyan neves koreográfusok munkáiban, mint George Balanchine, Christopher Wheeldon, Jerome Robbins és Johan Kobborg.

Fiatal tehetségekből sem lesz hiány, az Imre Zoltán Program keretében négy ifjú alkotóművész mutatkozik be a fesztivál keretében. Maday Tímea LUNA, Mádi László VERSO és Finta Gábor HEPA, Újvári Milán SHOW című produkcióit láthatják az érdeklődők a Nemzeti Táncszínház Kistermében.

Program

febr. 27. 19.00 Winterreise Ballet Preljocaj (Müpa)
febr. 28. 19.00 Winterreise Ballet Preljocaj (Müpa)
febr. 29. 19.00  FAR Company Wayne McGregor (Nemzeti Táncszínház, nagyterem)
márc. 1. 19.00  FAR Company Wayne McGregor (Nemzeti Táncszínház, nagyterem)
márc. 2. 19.00  Luna | Verso Maday Tímea / Mádi László (Nemzeti Táncszínház, kisterem)
márc. 3. 19.00 Vágy Szeged Kortárs Balett (Nemzeti Táncszínház, nagyterem)
márc. 4. 19.00 Rekviem Feledi János – Feledi Project (Nemzeti Táncszínház, nagyterem)
márc. 5. 19.00 Bolero GG Tánc Eger (Nemzeti Táncszínház, nagyterem)
márc. 7. 11.00/15.00 Csipkerózsika Pécsi Balett (Nemzeti Táncszínház, nagyterem)
márc. 7. 19.00 Hepa (16) | SHOW Finta Gábor | Újvári Milán (Nemzeti Táncszínház, kisterem) 
márc. 9. 19.00 MIRROR 10 éves Duda Éva Társulat (Nemzeti Táncszínház, nagyterem)
márc. 11. 19.00 Stars of New York City Ballet Soloists and Principals of the New York City Ballet (Nemzeti Táncszínház, nagyterem)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése