400 helyszínen 1000 programmal vár mindenkit a hétvégén a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat

Február 14-e és 16-a között ismét a művelődési házakra irányul a figyelem az immár tizennegyedik alkalommal megvalósuló Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat alkalmából. Idén a több mint ezer program között három kiemelt helyszíne van az eseménysorozatnak – Budafok, Soltvadkert, valamint Patak, és tavaly volt először, hogy külföldi települések is részt vettek a programban, idén pedig már az összes, hazánkkal szomszédos ország csatlakozik az eseményhez. A rendezvénysorozat résztvevői, így a kiemelt helyszínek is, az idei fő tematikához – Mindennap értéket adunk – igazodva szervezik programjaikat. Az ezer program közül a kulturhazak.hu oldalon válogathatnak azok, akik aktívan szeretnék tölteni ezt a hétvégét.


Február 14-én Budafok adott helyet a Kultúrházak éjjel-nappal országos megnyitó eseményének a Művészetek Háza szervezésében. A háromnapos országos eseménysorozatot Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára indította útjára. A megjelenteket Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, mint az eseménysorozat fő támogatója, Novák Péter, zenész-színész, a rendezvény védnöke, Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a Kultúrházak Éjjel-Nappal fő szervezője, valamint Karsay Ferenc, Budafok – Tétény polgármestere köszöntötte.

A megnyitón fellépett Budai Ilona, Kossuth-díjas előadóművész, majd különleges, a könnyűzenéből átemelt loop-technikával megfűszerezett produkciójával lepte meg a közönséget Simkó-Várnagy Mihály, a Budafoki Dohnányi Zenekar csellistája, és műsort adott a Kis Nádasdy Tánccsoport. A programsorozat idei kiemelt tematikája, a Mindennap értéket adunk jegyében a megnyitó résztvevői és a sajtó képviselői betekinthettek a művelődési ház programjaiba: egyebek mellett nyílt zenekari próba, borászati bemutató és szőlészeti minikiállítás, valamint élő festés várta a nagyérdeműt.

A korábbi évek gyakorlatát követve a négyszáz résztvevő közül idén is van minden napnak egy főszereplője: kiemelt helyszínként idén szombaton egy nagyváros, míg vasárnap egy kisebb település kerül a fókuszba. A szombati napon Soltvadkert a lehető legváltozatosabb programokat kínálja, több színtéren számos aktivitással várják az érdeklődőket. A Gyöngyház Kulturális Központban 11 órától farsangi kézműves foglalkozásokat tartanak, továbbá táncbemutató, kiállítás, és Sajt 32 youtuberrel közönségtalálkozó is várja a látogatókat, a változatos programok között minden korosztály biztosan megtalálja a kedvére valót. A nap folyamán elleshetik a fánk készítés rejtelmeit az érdeklődők, bekapcsolódhatnak a cukrászmúzeum tárlatvezetésébe, és sok tucat veterán kétkerekűt is megcsodálhatnak az érkezők a Motormúzeumban.


A vasárnapi programok kiemelt helyszíne a 800 fős lakosságot számláló Patak, ahol gazdag hagyományai vannak a közösségi életnek. A Kultúrházak éjjel-nappal esemény kistelepülési főszereplője bemutatásának fontos célja, hogy felhívja a figyelmet arra: egy kis faluban az egyik legfontosabb feladat a művelődésszervezőkre hárul, hiszen ha jól dolgoznak, élő közösségek alakulhatnak és maradhatnak fent, amely segít a falvak elnéptelenedésének megállításában és a hétköznapok értékessé tételében. Február 16-án, vasárnap, Patakon múlt és jövő találkozását tapasztalhatják meg az érdeklődők. Társasjátékok, készségfejlesztő és ügyességi játékok, stratégiai játékok, építőjátékok, és egyedi, nagyméretű fajátékok várják majd az érdeklődőket, leginkább a fiatalokat, akiket a virtuális világból kívánnak visszacsábítani a valós közösségi élményekbe, valamint „Kilátás a nagyvilágra” – IKT eszközök a mindennapokban címmel tartanak előadással egybekötött játékos vetélkedőket az idősek számára, akiket pedig a digitális világban való eligazodásban kívánnak segíteni.

Színes programokban tehát nem lesz hiány, az országos kínálatról a www.kulturhazak.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a PReport PR partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. A Csoóri Sándor Alap támogatásával nyolc határon túli településen tartanak táncházat a Kultúrházak éjjel-nappal akció keretén belül.

Fotók: Gálos Mihály Samu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése