Több mint százhatvanezren vettek részt idén a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton!

244 településen, 415 helyszínen összesen 833 programon több mint 160.000 ember vett részt február 14-e és 16-a között a tizennegyedik Kultúrházak éjjel-nappal eseményen - számolt be Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke az idei rendezvénysorozat eredményeit összefoglaló sajtótájékoztatón. A KMO Művelődési Házban megtartott eseményen Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a rendezvénysorozat fő szervezője ismertette az idei év pályázatainak nyerteseit, Novák Péter az eseménysorozat védnöke, zenész, színész, rendező pedig videón keresztül üzent a résztvevőknek. A sajtótájékoztató lezárásaként átadták a meghirdetett szakmai pályázatokra beérkezett több mint ötszáz pályázat közül kiválasztott győztesek díjait, illetve bejelentették, hogy a 2021-es Kultúrházak éjjel-nappal eseményt február 5. és 7. között rendezik meg. 


A Nemzeti Kulturális Alap számára kiemelt jelentőségű, hogy az országos ismertségű, nagy rendezvények mellett a vidéki és a kisebb települések kulturális életét is támogassa – hangsúlyozta Lőrinczy György. Az NKA alelnöke hozzátette, ezért fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma most már évek óta a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatnak. Ez az országos esemény amellett, hogy változatos, színvonalas kikapcsolódást és művelődést segítő kulturális programokat kínál, arra is ráirányítja a figyelmet, hogy milyen nélkülözhetetlenül fontos munkát végeznek a kistelepüléseken dolgozó szakemberek – emelte ki Lőrinczy György.

Bordás István, főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a háromnapos rendezvénysorozat programjai között a legnagyobb számban táncházakat, farsangi hagyományhoz kötődő jeles napokat, előadásokat, koncerteket, kézműves programokat és táncos rendezvényeket tartottak. Az intézményhálózat sokszínűségét tükrözi, hogy sport- és rekreációs programok is helyet kaptak a hosszú hétvége rendezvényei között csakúgy, mint előadóművészeti csoportok nyitott próbái. A programok számát tekintve Bács-Kiskun megye és Fejér megye emelkedik ki a megyék közül csaknem azonos rendezvényszámmal, itt mindkét helyszínen több mint 70-70 programot szerveztek. Összességében elmondható, hogy átlagban 50 program zajlott egy-egy megyében.  Bordás István hangsúlyozta, ez a hétvége újra bebizonyította és láthatóvá tette, hogy mennyire nélkülözhetetlen helyszínét jelentik a művelődési házak a közösségteremtésnek. Kiemelte, idén már második éve az összes, hazánkkal szomszédos ország csatlakozott az eseménysorozathoz, Bécstől Eszékig nyolc határon túli település szervezett táncházat ezen a hétvégén a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően. 

Novák Péter, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is a rendezvény védnöke volt, videóüzenetében elmondta, fantasztikus élmények vártak mindenkit ezen a hétvégén. Hangsúlyozta, a rendezvénysorozat mindenkit arra inspirál, hogy járjon kultúrházakba az év minden napján.


Annak érdekében, hogy ösztönözzék az intézményeket, a szakembereket és a látogatókat az eseménysorozaton való még aktívabb részvételre, a szervezők a már hagyományosnak mondható spot-, fotó-, és plakátpályázatot is meghirdettek, a Kultúrházak éjjel-nappal záró sajtótájékoztatóján Gábor Klára, Lőrinczy György és Bordás István közösen adták át a pályázatok nyerteseinek a díjakat, és a Nemzeti Művelődési Intézet különdíját Hegedűs Katalin kommunikációs igazgató nyújtotta át.
A #vanképedhozzánk?  fotópályázatra a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhettek az érdeklődők,  és az intézmények mellett a nagyközönség is részt vehetett benne. A zsűri a 94 alkotótól beérkezett 376 fotóból az alábbi képeket díjazta:  I. díj: Kocsis László Zoltán, Kolompos Együttes, karácsonyi #tetrischallange (Óbuda),  II. díj: Dr. Tóth-Piusz István, Civil Szervezetek Napja (Budapest), III. díj: Dudás József, Falunap, (Tolmács).  

A #mindentegylapra! pályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat vártak a szervezők. 52 alkotó 208 db plakátjából az I. díjat Ölveczky Gábor Robinson-táborra (Komárom) készült plakátja nyerte, a II. díjat Benke Orsolya Bálint-napi (Noszvaj) plakátja érdemelte ki. A III. helyezett pedig  Rózsa Richárd Húsvétváró (Bősárkány)című plakátja lett. A Nemzeti Művelődési Intézet különdíját a Panyolafeszt plakátja nyerte.

A spotpályázatra figyelemfelkeltő, az akció tartalmát és aktuális üzenetét a helyi rendezvényen keresztül erőteljesen megjelenítő, maximum 1 perces reklámspotot vártak a szervezők. Az I. díjas alkotást Róth Barnabás és Balogh Attila, az almásfüzitői Petőfi Sándor Kulturális Szabadidő Központ és Könyvtár számára készítette, a II. díjat a Nagy Gáspár Művelődési Központ nyerte, a III. helyezett a KMO Művelődési Központ - Hatvanger Zoltán által készített spot lett. 

A díjazottak elismerő okleveleket és pénzjutalmat vehettek át. A spot-pályázat esetében az összdíjazás bruttó 260.000 Ft volt, amelyet a zsűri a beérkezett pályamunkák között az általa kiemelt szempontok szerint osztott fel. A fotó-, és plakátpályázat esetében a nyertes pályaműnek 120.000 Ft pénzjutalom járt, míg a második helyezett 80.000 Ft, a harmadik pedig  60.000 Ft összeggel gazdagodott.

A látogatókat ösztönző, és az eseményre felhívó Facebook-játék győztesei Süle Zoltán és Bata Jánosné lettek. Nyereményük egy-egy 15.000 Ft értékű Feldobox ajándékkártya. 

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a 2021-es Kultúrházak éjjel-nappal eseményt február 5-7. között rendezik meg.  

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete, a PReport PR partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Csoóri Sándor Alap támogatásával jött létre.

Az esemény fő médiapartnere az M5 csatorna volt.

Fotók: Gálos Mihály Samu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése