Arany-filmek – Az SZFE filmajándéka a Magyar Költészet Napján

A Színház- és Filmművészeti Egyetem április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából két hétig elérhetővé teszi az intézmény filmes hallgatói által készített Arany-filmeket. A filmek itt érhetők el: http://vimeo.com/showcase/aranyfilm


A 2017/2018-as tanévben, Arany János születésének kétszázadik évfordulóján, az SZFE 2015-ben indult, 6x7 filmes évfolyamának harmadéves hallgatói különleges vállalkozásban vettek részt. A versfilm projekt a diákok (rendezők, operatőrök, hangmesterek, vágók, dramaturgok és gyártásvezetők) közös munkájával olyan filmek készültek, amelyek mindegyike Arany János egy-egy, a hallgatók által szabadon választott versének adaptációja.

A feladat két részből állt, azaz mind a hét alkotócsapatnak két filmet kellett készítenie. Az egyik esetben a választott vers teljes egészében elhangzik filmben, azonban az alkotók a versmondást valamilyen szituációba helyezték, amely kifejezte, hogy egy mai huszonéves filmes számára mit jelentenek Arany János költeményei.

A másik esetben az adott vers tartalmi lényegét megértve kellett az íróknak és rendezőknek a versekhez asszociatívan kapcsolódó történeteket, adaptációs filmet alkotniuk.

A diákok olyan költeményeket kerestek megfilmesítésre, amelyek megragadták a képzeletüket és amelyek problémafelvetését magukhoz közelinek, filmnyelvileg megfogalmazhatónak gondoltak. Első körben a hét dramaturg és rendező hallgató közösen választotta ki azt a három-három Arany János verset, melyek filmes kiindulópontként mindkettőjüket érdekelték. E versek alapján a dramaturgoknak rövid szinopszisokat írtak, amelyekből a rendezők és az évfolyam hallgatói a szakvezető tanárokkal közösen kiválasztották azt hét tervet, melyekből a dramaturg hallgatók elkészítették a filmek forgatókönyveit.  Végül pedig a hét stáb, amely a 6x7 évfolyam hallgatóiból és külsős munkatársakból állt a rendezők irányításával leforgatta a hét adaptációs kisjátékfilmet és a hét verses filmet. Időközben több alkotás is számos fesztiváldíjat nyert, hozzájárulva ezzel az SZFE hírnevéhez.

Az Arany-projekt keretében feldolgozott költemények: Rozgonyiné, A méh románca, Családi kör, Tengeri hántás, Szülőhelyem, Elégiák, Az agg színész.
Témavezető tanár: Janisch Attila
Főgyártásvezető: Bosnyák Miklós
Osztályvezetők: Janisch Attila, Szász János, Nagy Viktor Oszkár, Németh Gábor, Forgách András, Kende János, Márk Iván, Lemhényi Réka, Sellő Hajnal, Balázs Gábor, Zányi Tamás, Hutlassa Tamás, Bosnyák Miklós

A filmek az Arany János Bicentenáriumi Emlékév alkalmából készültek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozásával és a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiájának segítő támogatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetem produkciójában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése