Margó 2020 – „A jó könyv többet tud az írójánál” – beszélgetés Láng Zsolttal és Grecsó Krisztiánnal

Az online Margó harmadik napján az idei Libri irodalmi díj győzteseit, Láng Zsoltot és Grecsó Krisztiánt kérdezte Valuska László. Láng Zsolt Bolyai című regényes életrajza nyerte el a szakmai zsűri díját, míg Grecsó Krisztián Verája a közönség kedvence lett. 


A beszélgetésből kiderült többek között, hogy milyen bukások szegélyezik egy sikeres regény útját. Láng Zsolt úgy emlékezett vissza, hogy a múltban volt olyan könyve, melyet évek hosszú munkájával alkotott meg, ám a végeredménnyel nem volt elégedett. De a Bolyai esetében nem volt kérdés, hogy jól sikerült-e. 

Ahogyan Beck Zoltán utalt rá laudációjában, Grecsó Krisztián prózai életművében a Vera fordulópontot jelent, amit az író elsősorban az alanyiság eltűnésének tulajdonít. A szerző háttérbe vonulása, és ezáltal a könyv „magára hagyása” adja a mű elsöprő erejét. Gyakorta visszatérő kérdés, hogy miként tud egy felnőtt férfi belehelyezkedni egy kislány szerepébe, szemszögébe. A beszélgetés folyamán erre is fény derült. 

Mindkét író elmerült karaktereinek világában. A Bolyai esetében számos korábbi, mind szépirodalmi, mind tudományos mű szolgált referenciapontként. A Láng Zsolt által megkonstruált Bolyai-kép azonban nem rokona az eddig ismert irodalmi ábrázolásoknak. Grecsó fiktív hőse természetesen egészen más forrásokból táplálkozott. A kutatás ebben az esetben arra irányult, hogy milyen volt a hétköznapi élet Szegeden az 1980-as években. A szerzőnek nem volt idegen a kor vidéki világa, bár Szegeddel csak egyetemistaként ismerkedett meg. A múlt emlékeinek feltárása során egy különös koktélbár is előbukkant a Napsugár Áruházban.


A helyszínek pontos megragadása nélkülözhetetlen volt a regények megírásához. Láng Zsolt két szálon futó történetének egyik színhelye az otthona, Marosvásárhely, a másik szál pedig egy svájci városkában játszódik. Nyomozásai mindkét város mélyebb megismeréséhez közelebb vitték. Grecsó Krisztián egyetemi tanulmányait Szegeden végezte, így rendelkezett már valamiféle – időközben megkopott – képpel a városról. Ennek felfrissítésére egy hétre odautazott feleségével, és az újrafelfedezés során „megtalálta” Vera otthonát, feltérképezte a környéket, az utcákat, a látványt. 

A két szerző az alkotói munka folyamatába is betekintést engedett. Láng Zsolt írás közben teljesen belehelyezkedik a hősei szerepébe, átlép az ő világukba. A Bolyai két cselekményszálát párhuzamosan írta, úgy ahogyan a könyvben olvashatjuk.

Eredetileg Grecsó regénye is két szálon futott volna, ám a kislány jelleme végül elnyomta a másik hőst. A Vera esetében egy korlátozott tudású külső elbeszélő vezet minket végig a történetben. A gyermeki perspektíva lehetőséget biztosít arra, hogy az olvasó olyan dolgokat is észrevegyen, amiket a főhős a korából adódóan nem érthet. Bár a két könyv tematikáját tekintve nagyon távol áll egymástól, de Grecsó Krisztián felhívta a figyelmet arra, hogy reflektálatlanságukban nagyon is hasonlóak.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:


Írta: Kis-Szabó Brigitta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése