Hamarosan indul a 18. Olasz Filmfesztivál

November 6. és 16. között érkezik a 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest a budapesti Puskin moziba, illetve országosan a távmoziba. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén tizenhárom kortárs olasz alkotást vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal.

A világjárvány miatt számos filmfesztivál elmaradt, ezért különösen fontos, hogy a program többek között olyan filmeket is kínál, mint a Velencei Filmfesztiválon díjat nyert Miatyánk vagy a több fesztiválon is méltatott Ne félj, ha megölellek, amelyet az 1982-ben a Mediterraneo című filmmel Oscar-díjat nyert Gabriele Salvatores rendezett. A filmek egy része Szegeden és Debrecenben is látható lesz majd. 

Az eseményt november 6-án nyitja a budapesti Puskin moziban Francesco Bruni negyedik filmje, az idei Római Filmfesztiválon debütált Vajon mi lesz?, amely sajátos iróniával mesél egy férfi (Kim Rossi Stuart) betegségén átvezető utazásáról, a halállal való szembenézéséről. 

A magyar közönség láthatja majd Claudio Noce harmadik egész estés filmjét, a 77. Velencei Filmfesztiválon bemutatott Miatyánk című alkotást is, melynek főszereplője Pier Francesco Favino, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplőért járó Coppa Volpi-díjat. A film olyan valós eseményeken alapul, amelyeknek maga a rendező is szomorú elszenvedője volt. Ugyanis 1976-ban, Rómában, az úgynevezett ólomévekben a édesapja, Alfonso Noce a terrorellenes egység helyettes vezetőjeként egy merénylet alatt megsebesült.

Szintén a 77. Velencei Filmfesztiválon részesült elismerésben Pietro Castellitto első filmje, a Ragadozók, amely elnyerte a Legjobb Forgatókönyvért járó Horizont-díjat. A film hamisítatlan iróniával mesél a társadalmunk minden rétegében szinte uralkodóvá vált magányról, a kommunikációs nehézségekről és a megértés hiányáról. Az Olasz Filmfesztivál záródarabja A nélkülözhető boldogság pillanatai című némileg szürreális komédia lesz, melyet Daniele Luchetti rendezett Francesco Piccolo azonos című regényéből. Luchetti 2018-ban az Én vagyok a vihar című filmje kapcsán volt a fesztivál vendége. Magyarországon korábban a Testvérem egyedüli gyerek című filmjét is forgalmazták. 

Az Olasz Filmfesztivál idei tizenhárom filmjében az új olasz színészgeneráció több tehetséges tagját láthatjuk viszont, akik az utóbbi évek olasz filmjeiben tűntek fel a képernyőn, és olyan, Magyarországon is sikerrel bemutatott alkotásokban szerepeltek, mint a 2005-ös Bűnügyi regény vagy a 2016-os, azóta egy magyar feldolgozást (BÚÉK) is megért Teljesen idegenek. 

Az Utódok című film főszereplője Valerio Mastandrea, akik a magyar nézők az Éljen a szabadság című filmből és a Teljesen idegenek Leléjeként ismerhetnek, a Majdem kifogástalan szülők főszereplője pedig Anna Foglietta, aki a Teljesen idegenek Carlottáját alakította, valamint a Duna TV-én bemutatott A Maffia csak nyáron öl című sorozatban is játszott. A Teljesen idegenek Peppéjét, Giuseppe Battistont most A nagy lépés főhőseként láthatjuk, amellyel díjat is nyert a 2019-es Torinoi Film Fesztiválon. A Ne félj, ha megölellek főszereplőjét, Claudio Santamariat a Bűnügyi regényből ismerheti a magyar közönség.

 

A 18. Olasz Filmfesztiválról bővebb információt az esemény Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése