Adventi kalendárium – A legmenőbb hobbi

Összegyűjtöttem pár karácsony témájú gyerekkönyvet, amelyek ideálisak lehetnek ajándéknak, hiszen az öröm és a meglepetés mellett arra is fel tudják hívni a figyelmet, hogy már gyermekkorban is milyen fontos olvasni. Sőt, még menő is. 

1. Diótörő 

E. T. A. Hoffmann Diótörő és Egérkirály című meséje igazi klasszikus, amely a színházi és filmes feldolgozások mellett gyerekkönyv formájában is több verzióban ismert. Legfrissebb változata Varró Dániel átiratának 2020-as kiadása, amelyet ezúttal Szegedi Katalin rajzai színesítenek. Az ötéves kortól ajánlott mesekönyv így illusztráció szempontjából is okozhat meglepetéseket.


2. A Grincs 

Megint csak egy klasszikus, mely a gonosz, karácsonygyűlölő Grincsről szól, aki el akarja lopni az ünnepet. Dr. Seuss meséjének animációs feldolgozása 2018-ban jelent meg, és ennek a hozadéka lett, hogy még abban az évben a Kolibri újra kiadta az eredeti gyerekkönyvet, amelyet idén is újranyomtak. 3- 6 éves korig ajánlom, azonban ez a könyv jó ajándék lehet még egy meseimádó felnőtt számára is. 


3. A fiú, akit karácsonynak hívnak 

Matt Haig könyve a Télapó és a karácsony körül kialakult kérdésekre keresi a választ, így azoknak a gyerekeknek ajánlott, akiket ezek régóta foglalkoztatnak. Vajon milyen volt a Télapó gyerekkora? Kik voltak a szülei? Miért éppen ő lett a Télapó? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok? Vajon ő megöregszik valaha? Mindezekre a választ egy tündérmese- és népmesekeverék formájában kaphatják majd meg a gyerekek. 


4. Jégvarázs II. 

A Jégvarázs hype-olt mesévé nőtte ki magát, így nem csoda, hogy tele van az internet jobbnál-jobb színezős könyvekkel ebben a témában. Most azonban egy eredeti, hagyományos mesekönyvet hoztam, mely egészen jó áron kapható a piacon. A 2019-es kiadású könyv Arendelle népéről szól, akiknek elvarázsolt kemény kezű királynőjét, Elzát egyre jobban foglalkoztatja, hogy honnan eredhet a mágikus ereje. Egy napon rejtélyes hang szólítja meg. Innentől egy varázslatos, karácsonyi hangulatú kaland veszi kezdetét, melyet nagyon élvezni fognak a gyerekek. 5 éves kor felett ajánlom, főleg lányok számára.

Írta: Halász Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése