A Finn Filmnapok is a Távmoziba költözik

Február 3. és 10. között tizedik alkalommal rendezi meg a FinnAgora a Finn Filmnapokat, a Toldi mozi helyett ezúttal az egész országban elérhető Távmoziban. Az egy hét alatt dokumentumfilmeket, nagyjátékfilmeket és rövidfilmeket egyaránt vetítenek, ráadásul két alkalommal streamelt alkotói beszélgetéseket is követhetnek majd az érdeklődők.

A Finn Filmnapok mára már szerves része a hazai mozis eseményeknek, amelyek idején bepillantást nyerhetnek a jegyvásárlók a finn kultúra és élet igazán érdekes világába. Az időszak alatt közelebb kerülhetnek a finn emberek mindennapjaihoz, megismerhetik a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhetnek bele, amely erős gondolkodásra késztetheti a nézőt. A Távmozi szolgáltatásnak köszönhetően minderről idén sem kell lemondaniuk a nézőknek. 

A fesztivál február 3-án indul a kritikusok által méltán elismert Games People Play című vígjátékkal. Az alkotás az örök fiatalság tragédiájáról szól. Idilli tengerparti villában régi baráti társaság készül Mitzi születésnapi meglepetéspartijára egy nosztalgikus hétvége keretein belül – ahogy kamaszkorukban is tették. A jól ismert környezet és a régi rituálék visszaköszönése annyira megérintik őket, hogy teljesen megfeledkeznek felnőtt énjükről. Az egymás utáni rádöbbenések arra késztetik a csoportot, hogy új szemmel lássák a múltat – és a jövőt. 

A további napok online vetítései közül kiemelkedik a február 5-i rövidfilmes szekció, amelynek végignézésével közelebbről is megismerhető a finn kultúrkör és a benne élé emberek gondolkodása és mindennapjai. 

Moziban régen látott és szakmai díjakkal elhalmozott klasszikussal zárul az esemény február 10-én, hiszen Aki Kaurismaki rendezését A múlt nélküli embert láthatják a kíváncsi nézők. 

A fesztivál ideje alatt két online beszélgetést tartanak a szervezők. Február 5-én 14.00 órakor Jenni Toivoniemi rendező-forgatókönyvírót kérdezik, aki a fesztivál nyitófilmjét és a Force of Habit című darab hat epizódjának egyikét is rendezte. Február 6-án 14.00 órakor Ulla Heikkilä rendező-forgatókönyvíró mesél majd a február 7-én látható Eden című film készítéséről, és annak kreatív folyamatairól. A beszélgetéseken való részvétel részleteit a finnagora.hu weboldalon és a Filmnapok Facebook oldalán teszik közzé. 

A Filmnapok jubileumi éve nem zárul le a fesztivállal, az érdeklődők egész évben láthatnak finn filmeket. Elsőként egy dokumentumfilmet mutatnak be márciusban Alvar és Aino Aaltóról a Budapesti Építészeti Filmnapok fesztivál együttműködésével. Ezen kívül tavasszal és ősszel is folytatják a finn klasszikusok bemutatását a távmoziban angol felirattal. 

A FinnAgora Finnország 17 kulturális és tudományos intézetének egyike. A 2004-ben alapított intézmény fő célja, hogy elősegítse a finn művészek, tudósok, gazdasági- és társadalmi szereplők közép-európai megjelenését. A FinnAgora tehát alapvetően közvetítőszervezet, melynek tevékenysége a finn kulturális, tudományos és gazdasági élet szereplőinek kiváló ismeretén, valamint a finn, a magyar és a nemzetközi szervezetekkel való szoros együttműködésen alapszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése