Jelentős érdeklődés kísérte az első eSzínház Fesztivált

Szeptember 17-26. között tartották az ország első online térben rendezett színházi seregszemléjét, az eSzínház Fesztivált. A tíznapos eseményen huszonegy színház huszonöt produkcióját nézhette meg a közönség, az előadásokra és az ingyenes kerekasztal-beszélgetésekre harmincegy országból regisztráltak. A záróestén kiosztották a díjakat is. 

A fesztiválra jelölt alkotásokat szakmai zsűri és a nézők egyaránt értékelték, ennek köszönhetően a fődíjat, azaz a legjobb digitális adaptációnak járó elismerést a Kutyaportéka című előadás (Trafó – Kortárs Művészetek Háza) nyerte. A legjobb női főszereplő Kiss Mari (Rendes lányok csendben sírnak – Vígszínház), a legjobb férfi főszereplő Pál András (Molière – the passion – Radnóti Miklós Színház) lett, a legjobb látványtervért pedig az Orlando című darabot (Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a FreeSZFE Egyesület közös produkciója) díjazták. A zsűri különdíját a Haragossziget (Szombathelyi Weöres Sándor Színház) vihette haza. 

Orlando

A közönségszavazás eredményképp a prózai kategóriában a Kiváló dolgozók – igaz történetek a gondoskodásról (Örkény István Színház) valamint a gyermek- és ifjúsági kategóriában az Emma csöndje című előadás (Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház) részesült elismerésben.

Az első eSzínház Fesztivál sikerét mutatja, hogy az előadásokat harmincegy országból (számos európai ország mellett, például az USÁ-ból, Egyiptomból, Kanadából, Dél-Afrikából, Izraelből, Ausztráliából vagy éppen Új Zélandról) követték figyelemmel, csupán bérletből közel 400 talált gazdára. 

A közönség nagyságrendileg 18 200 000 percen keresztül nézte az előadásokat, amely 303 000 órának felel meg. Az öt ingyenes szakmai élő kerekasztal beszélgetésre összesen több mint ezren regisztráltak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése