Megkezdődött a 92. Ünnepi Könyvhét

Szabó T. Anna nyitotta meg a 92. Ünnepi Könyvhetet, amely vasárnapig az ország számos nagyvárosában, százötvennél több kiadó kínálatával is várja az érdeklődőket. 


Szabó T. Anna költő, író a rendezvénysorozat megnyitóján elmondott beszédében felidézte, hogy George Orwell 1984 című regénye volt az egyik könyv, amely megváltoztatta az életét, amikor a romániai diktatúrából kiszabadulva először hozzáférhetett.

A kötetben ábrázolt világot ugyanis Szabó T. Anna Ceausescu Romániájából már jól ismerte: a cenzúrát, öncenzúrát, betiltást, szamizdatot, írógép-ellenőrzést, lehallgatást, a kongó könyvesboltokat, de legjobban a mindent átjáró hamisságot – jegyezte meg. Szabó T. Anna emlékeztetett arra is, hogy 1989-ben aztán elindult a könyvek sokszínű özöne, majd jött a kitágult világ megtapasztalása, és vele a pártállami félelem olvadása.

Most, hogy az országban és a nagyvilágban fokozatosan visszatér és a vírus miatt most még jobban árad és gyakran még gyűlölködésbe is átcsap a (...) gyanakvás, egyre kevésbé van hová visszahúzódni”– hangsúlyozta a költő, aki elmondása szerint újra elővette a papírt.

„Az üres lap belém lát, de nem figyel meg, nem akar lehallgatni sem politikai, sem üzleti célból” – fogalmazott megnyitó beszédében, hozzáfűzve: a becsületes írónak nincs miért szégyenkeznie, tehát az olvasóját sem tudja megszégyeníteni senki.

Az Ünnepi Könyvhét a papír és a nyomdafesték ünnepe – szólt a rendezvényről Szabó T. Anna, aki arra kérte az olvasókat, hogy keressenek kincset, de ne hagyják eltéríteni magukat kedvenc könyveiktől, vitatkozzanak, de közben legyenek kíváncsiak.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke emlékeztetett: a pandémia miatt két év múlt el anélkül, hogy személyesen találkozhattak volna az olvasók, a kiadók és a szerzők, most azonban újra együtt vehetik birtokba a Vörösmarty teret, és azon túl a Vigadó téren át a Duna-korzóra is kinyúlnak a rendezvény „csápjai”. Mint hozzátette, idén a gyerekek nagyobb teret és önálló színpadon kapnak a Duna-korzónál.

Az Ünnepi Könyvhéten százötvennél több könyvműhely kínálja portékáját, az alkotások egy része pedig a karantén idejének szülötte, ami bizonyítja, hogy a pandémia idején sem lanyhult az olvasási kedv – mutatott rá az MKKE elnöke.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése