Sztárvendégek és közönségtalálkozók a 17. CineFesten

Az idei CineFest játékfilmes versenyprogram egyik legnagyobb szenzációja a Red Rocket c. film, melynek világpremierje idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Sean Baker, a Red Rocket rendezője és a film egyik főszereplője Simon Rex személyesen is tiszteletüket teszik a miskolci fesztiválon. Sean Baker hat évvel ezelőtt, 2015-ben már részt vett a CineFesten, akkor a Tangerine c. alkotása kiérdemelte a Zukor-díjat és közönség díját is.

Az amerikai Sean Baker imád kísérletezni, filmjei fókuszában a társadalom perifériáján élő karakterek állnak. A Red Rocket főszereplője, Mickey (Simon Rex) Hollywoodból érkezik haza szülőhelyére, Texasba, ahol volt felesége és egy ellenséges környezet várja. Próbál beilleszkedni, de vajmi kevés sikerrel: tisztességes munkát nem kap, mivel hosszú évtizedeken át pornósztárként dolgozott. Marad neki a fűvel való kereskedés, és egy új szerelem, a tizennyolc éves Strawberryval. Az enyhén baljósnak tűnő történet ellenére, a Red Rocket valódi vígjáték, a CineFest egyik leghumorosabb alkotása, önfeledt szórakoztatást is ígér.

Sean Baker neve a fesztiválozók és szerzői művek kedvelői előtt jól ismert a Tangerine és A Florida-projekt kapcsán, de idén került be először a cannes-i versenybe, a tengerentúli indie kultúra képviselőjeként. Baker valódi szerzői filmes, az alkotófolyamatban is a saját szabályai szerint dolgozik: saját maga vágja a filmjeit. A mély és nyomasztó emberi drámákat is humorosan tálalja, az alapból visszataszító figurákat is szerethetőnek mutatja. Baker filmjeiben nincs odamondás, a csoda könnyedén jön. A Red Rocket-ben a Mickey-t alakító Simon Rex a Cannes-i fesztivál egyik legnagyobb színészi alakítását nyújtotta, a rendező vélhetően az ex-modell, rapperre írta a szerepet. A Red Rocket premierje szeptember 17-én, pénteken 20.30-tól lesz a Pressburger teremben, melyet közönségtalálkozó követ. 



További külföldi nagyjátékfilmes alkotók is jelen lesznek műveik magyarországi premierjén. Az Albert Speer Hollywoodba megy című feszültséggel teli alkotás rendezője, Vanessa Lapa és producere Tomer Eliav szeptember 12-én vasárnap 18:15-kor kezdődő vetítés után beszélget a jelenlévőkkel. A Szent lélek című sajátos fantasztikus mozi rendezőjével, Chema Garcia Ibarrával a szeptember 13-án kezdődő gálavetítés után lehet találkozni.  Az Alkalmi kémek című tényfeltáró dokumentumfilm rendezőjét, Oana Giurgit a Fipresci - Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének elnöke, Isabel Danel kérdezi majd szeptember 15-én szerda este 18:00 órakor. Az Almák című görög sci-fi rendezője, Christos Nikou pedig szeptember 16-án 18:30-kor kezdődő gála után várja a nézők kérdéseit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése