Tony Gatlif rendező lesz a 17. CineFest díszvendége, Jankovics Marcellt poszthumusz Életműdíjjal tüntetik ki

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén Tony Gatlif rendező (Szabadság, Száműzöttek) lesz, akinek munkásságát a fesztivál életműdíjjal ismeri el. A CineFest az Európai mozi nagykövete-díjjal Daniel Olbrychski (Özönvíz, Újralátogatás) lengyel színészóriást tünteti ki, és poszthumusz Életműdíjjal tiszteleg Jankovics Marcell előtt.

Az Algírban született Tony Gatlif alkotói munkásságát mindenekelőtt a szabadság, az igazságszeretet és a zabolátlanság vezérli. Szenvedélyes filmjeiben az úton levésnek, a gyökerek felkutatásának, a létezés gyönyörűségének titkait kutatja, ami alól nem kivétel a CineFest programjában szereplő – a Cannes-i Fesztiválon 2004-ben a legjobb rendezés díjával kitüntetett –, Száműzöttek sem. Emlékezetes filmjei – a Gadjo Dilo, a Transylvania, a Szabadság, a Geronimo, az idén Cannes-ban bemutatott Tom Medina és a Latcho Drom – örökre bevésődnek a nézők emlékezetébe, csodálatos képei, dallamai felejthetetlenek. Gatlif Indiától Egyiptomon, Törökországon, Szlovákián, Románián és Magyarországon át, Spanyolországig járja végig a roma nép életének színhelyeit, filmjei egy örökké tartó, hatalmas utazás részletei, melyen megtiszteltetés vele tartani. A rendező a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nyitóünnepségén veszi át az Életműdíjat.

A CineFest idén poszthumusz Életműdíjjal tiszteleg Jankovics Marcell emléke előtt. A a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alakjának Sisyphus című alkotását már 1976-ban Oscar-díjra jelölték, a Küzdőkért pedig 1977-ben Arany Pálmával tüntették ki. Jankovics rendezte az első egészestés magyar rajzfilmet, a János vitézt, a Magyar népmeséken százezrek nőttek fel, a Fehérlófia és az Ének a csodaszarvasról – a legnemesebb mesemondó hagyományokat folytatják. Jankovics képi világa azonnal felismerhető, az egykori pannonhalmi diák alkotásainak titka a határtalan fantázia és a rendkívül biztos formaérzék. Három fekete-fehér remekműve – a Mélyvíz, a Küzdők és a Sisyphus – mítoszokat felidéző és újraértelmező, szikár alkotások.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a 2021-es Európai mozi nagykövete-díjjal tiszteleg Daniel Olbrychski előtt. 

Gyerekként arról álmodoztam, hogy olimpiai bajnok leszek. Vívtam, lovagoltam, de éppoly szívesen hegedültem és táncoltam is. És ha valaki egyszerre mindent akar csinálni, az nem lehet más, mint színész. – nyilatkozta Olbrychski, a lengyel filmművészet egyik legismertebb arca. A művész húszéves kora, 1965 óta játszik főleg lengyel és európai filmekben, de milliók láthatták, Angelina Jolie partnereként, a Salt ügynökben is. Az Oscar-díjas Andrzej Wajda emblematikus színésze, a rendezőóriás majd minden filmjében játszik. Együttműködésük világszerte emlékezetes alkotásai többet között: A légió, Minden eladó, Tájkép csata után, Nyírfaliget, Menyegző, Pan Tadeusz

Olbrychski Jancsó Miklós több filmjében is szerepelt, de ő játszotta az egyik főszerepet, az Oscar-díjjal és Arany Pálmával is kitüntetett kultfilmben, A bádogdobban is. Kora legnagyobb színészeivel dolgozott együtt: Fanny Ardant-tól Hanna Schygulláig, Jeanne Moreau-tól Julia Ormondig. A CineFesten Andrzej Wajdával közös csúcsteljesítményük, az 1976-ban Oscar-díjra jelölt káprázatos eposz, Az ígéret földjét vetítik. 


A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűri tagjai dr. Kollarik Tamás, dr. Kucsera Tamás Gergely, Nagy Dénes és Tomáš Pavlíček, a zsűri elnöke Tony Gatlif.

További információk fesztiválról és a négy távmoziban is műsorra kerülő alkotásról  www.cinefest.hu oldalon érhetőek el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése