Az emberi test és más épületek – Novemberben kezdődik az MKE jubileumi programsorozata

November 6-án indul a százötven éves Magyar Képzőművészeti Egyetem nagyszabású jubileumi eseménysorozata. Az MKE150 három nagy reprezentatív kiállítással, valamint a frissen restaurált Lotz-freskók és a Képzőművészeti Egyetem felújított tereinek átadásával várja az érdeklődőket. 

Az intézmény 1871-ben Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde néven, egy pesti bérház bérelt lakásában kezdte meg működését. A 2021/2022 tanév jubileumi rendezvényeinek célja, hogy megnyissa az immár százötven éves intézmény kapuit, és megmutassa a széles nagyközönségnek az ott folyó sokrétű alkotói és oktatói munkát. 

Az MKE150 programsorozat alappillérei az egyetem Barcsay Termében induló nagy képzőművészeti tárlatok. A november 6-án megnyíló Modellállítás: az emberi test képi rekonstrukciója című kiállítás különböző korokban mutatja be az emberi test ábrázolását, rávilágítva az aktuális társadalmi problémákra. A gyűjteményben a nagy elődök – Székely Bertalan, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla, Major János – alkotásai mellett kortárs alkotók – Lakner László, Birkás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László, Kristóf Krisztián – művei is szerepelnek.

Székely Bertalan: Emberi fej séma modell, 19. század

Az És mégis mozi a föld! IMXXX – Intermédia retrospektív az egyetem harminc évvel ezelőtt alapított Intermédia Tanszékének munkáját ismerteti meg mozgóképes anyagokra, installációkra, interaktív művekre koncentrálva. A tárlat plasztikusan reprezentálja a 90-es évektől zajló szakadatlan technológiai átalakulást. 

A 2022 februárjától látható A régi-új Műcsarnok című kiállításon a Magyar Képzőművészeti Egyetem ikonikus főépületének kalandos építéstörténetét, impozáns díszítését láthatja a közönség, középpontban a Lotz-freskókkal. A kiállítás a Barcsay Terem mellett az egész egyetemi főépületet birtokba veszi, amely anno otthont adott a Nagy Endre kabarénak, a Nagybányai művészeknek, az Új Magyar Képtárnak is. Mai funkcióját 1945-ben nyerte el, amikor története egybefonódott a Képzőművészeti Főiskolával. A kiállítás Ferenczy Károly, Lotz Károly, Majláth György, Róth Zsigmond, Scholz Róbert munkái mellett kortárs művekkel is reflektál a nagy múltú épületre. 

Az MKE150 programsorozat nagy eseménye lesz a Lotz Károly – a Mintarajziskola egykori mestertanára – frissen restaurált freskóinak és a Képzőművészeti Egyetem egyes felújított tereinek ünnepélyes átadása, amelyre várhatóan februárban kerül sor. A Magyar Képzőművészeti Egyetem neoreneszánsz stílusú épülete 1877-ben készült el, eredetileg a Műcsarnoknak adott otthont. A fekete homlokzat mögött a Millennium-kori képző- és iparművészet kimagasló mestereinek alkotásait fedezhetjük fel. Lotz Károly a díszlépcsőház és a rektori folyosó mennyezetét allegorikus képekkel díszítette, míg Róth Zsigmond a csodálatos, színes üvegablakokat készítette. Az épület dúsan és gazdagon díszített, így a felújításhoz festő-, fém-, fa-, üveg- és kőrestaurátorokra is szükség volt. A szakemberek a gipszstukkók javításától kezdve, a kőlépcsők és mintás padlólapok gyártásán át, a színes üvegablakokig és a Lotz-freskókig igyekeztek mindent az eredeti állapot szerint, kompromisszumok nélkül helyreállítani.

Lotz Károly: Képzelet (restauráció előtt és után)

A jubileumi eseménysorozat mindezek mellett hagyományos és modern, olykor meghökkentő hallgatói és oktatói alkotásokat, installációkat festményeket, grafikákat, szobrokat, archív és kortárs fotókat is bemutat. Az érdeklődők tematikus épületsétákon ismerhetik meg az egyetem Andrássy úti főépületének impozáns tereit, részesei lehetnek az alkotás misztikus folyamatának, különleges sétaszínház keretében barangolhatnak a varázslatos Epreskert szobrai között. 

Elindul egy intézménytörténeti online kalendárium, és készül egy reprezentatív, az egyetem gyűjteményeit bemutató album is. Az MKE150 keretében az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre invitálja a közönséget. 

Az MKE150 egész éven át tartó programsorozat helyszínei a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti főépülete, az Epreskert, a MKE új kiállítótere a Margit krt. 25. alatt, és Budapest különböző kulturális pontjai, terei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése