Halász Rita prózakötete lett az idei Margó-díjas

Október 14-én adták át legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet idén Halász Rita nyert el Mély levegő című regényével. A könyvet a 2020-as Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron mutatták be,  később felkerült a Libri irodalmi díj tízes listájára, nemrég pedig bejelentették, hogy filmsorozat készül belőle.

A szervezők MTI-hez eljuttatott tájékoztatója idézi Gaborják Ádámot, a zsűri tagját, aki laudációjában hangsúlyozta: Halász Rita érzékletesen és a téma szélesebb társadalmi vonatkozásait tekintve rendkívül érzékenyen és érzékenyítően ábrázolja a családon belüli nemi egyenlőtlenségek, erőszakos cselekedetek hétköznapi megvalósulását, kibomlását és egyéni pszichés következményeit. A fuldoklás, a némaság és a hallgatás állandó kísérője a főszereplőnek, Verának. Nemcsak abban az értelemben, hogyan lehet megtalálni egy trauma után a hangot és hogy milyen szavakkal adható tovább másoknak, hanem egyúttal azt a problémát is tematizálja, hogy ki az, akinek joga van megszólalni, és ki az, akinek nincs, és mit mondhat egyáltalán.

Halász Rita a díjjal félmillió forintot, próbafordítást, tárcasorozatot, a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását és bemutatkozási lehetőséget is kapott a Liszt Ünnep programján, a 2022-es Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár előestéjén a Müpában.

Forrás: MTI

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése