Holnaptól látható a magyar mozikban a négy Oscar-díjra jelölt Vezess helyettem

Március 17-én debütál a magyar mozikban a Vezess helyettem című, négy Oscar-díjra jelölt japán film. A Murakami Haruki azonos című novellájából készült alkotás egy özvegy színész-rendező és sofőrje közötti kapcsolaton keresztül boncolgat mély lelki kérdéseket.


A film főhőse a két éve megözvegyült színész-rendező Kafuku Juszuke (Nisidzsima Hidetosi), aki Hirosimába készül, hogy egy fesztivál keretében színpadra állítsa a Ványa bácsi többnyelvű változatát. Mivel nem vezethet, az utazáshoz sofőrre van szüksége, és bár nem szeretné, egy nőt, a visszahúzódó Miszakit (Miura Tóko) küldik érte. Az együtt töltött idő alatt, a sok beszélgetésnek köszönhetően végül pedig mindketten szembenézhetnek traumáikkal.

Hamagucsi Rjúszuke előző filmjét, A szerencse és a képzelet kerekét bár elnyerte a 2021-es miskolci CineFest fődíját (Pressburger Imre-díj), végül nem mutatták be szélesebb hazai közönségnek. Vezess helyettem című rendezése – amelyet a legjobb nemzetközi film, a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriájában is Oscar-díjra jelöltek – holnaptól látható a művészmozikban.

A film alapjául szolgáló írás a Férfiak nő nélkül című Murakami-novelláskötetben jelent meg a Geopen Kiadó gondozásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése