Holnap indulnak a Friss Kakas Animációs Filmnapok a Toldi moziban

Április 22. és 24. között először rendezik meg a Toldi moziban a Friss Kakas Animációs Filmnapokat, a MOME Anim és a Friss Hús közös szervezésében. A programon láthatóak lesznek a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diploma- és vizsgafilmjei, a vetítéseket pedig színes szakmai programok kísérik, nemzetközi szaktekintélyek közreműködésével. 

Veress Nikoletta: Loner

Uri Kranot dán rendező április 23-án a VR-technológia lehetőségeiről és az általa művelt VR-dokumentarizmusról tart előadást. Feleségével, – Michelle Kranot – együtt a kézzel festett háttereket ötvözik a 3D-animációval és a VR-technológiával, a The Hangman at Home című rövidfilmjüket a Velencei Filmfesztiválon is díjazták. Az előadást követően a Toldi Mozi előterében húszperces egyéni lehet jelentkezni.

Április 22-én pénteken délelőtt kezdődik A valóság és a pixelek – Animációk a társadalmi felelősségvállalásról című program, amelynek keretében a MOME Anim és a Nem Adom Fel Alapítvány, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint a Száz Szikra Kulturális Egyesület együttműködésében készült alkotásokat vetítik, majd egy nyílt beszélgetésre kerül sor a látottakról, valamint a társadalmi felelősségvállalás és az animáció kapcsolatáról. A beszélgetés moderátora Pócsik Andrea (PhD), független kultúrakutató, filmtörténész, oktató. 

Szintén az animáció párbeszéd-kezdeményező erejéről szól a Látható tudás: Visual Science és társadalmi felelősségvállalás című, április 24-ei blokk, amelyet Végső Ágota animációs filmrendező, illusztrátor, producer, a MOME volt hallgatója, jelenleg a lisszaboni NOVA Egyetem Társadalom és Bölcsészettudományi Karának PhD diákja vezet be. Ezután a The Animation Workshop (TAW) dán diákjainak és a Sci-Vi Initiative nevű, Dániában tartott konferencia résztvevőinek műveit vetítik, amelyek megmutatják, hogyan lehet a tudományos kutatásokat az animáció eszközeivel láthatóvá tenni. 

Mikkel Mainz filmrendező, a Skjald Creative Animációs Stúdió vezetője, a Tales of Alethrion című websorozat rendezője tart mesterkurzust április 24-én. Mainz az évek során több mint 200 000 követőt számláló online közösséget alakított ki, mindezek mellett pedig a nemzetközi hírű viborgi művészeti iskola, a The Animation Workshop tanára. A mesterkurzuson arról mesél, miként lett részese az animációs szcénának, milyen aspektusait ismerte meg a produkciós folyamatoknak és a közösségi finanszírozásnak az olyan sikereken keresztül, mint a Tales of Alethrion vagy az előkészületben lévő egész estés alkotásai (Spirit Seeker, Gone Badminton)

Az Ugródeszka című pódiumbeszélgetés is a filmes karrier beindításáról szól. Április 22-én 12:00-tól Deák Dániel, a Friss Hús fesztiváligazgatója hazai alkotókkal beszélget, akik sikeresen szerepeltek a legrangosabb nemzetközi animációs fórumokon. Szakály Réka Anna (ASF & CEE), Teleki Kitti (Cartoon Springboard), Darabos Éva (ASF) és Szirmai Márton (Cartoon Movie) a sikerhez vezető útról osztják meg tapasztalataikat. 

Az elmúlt években egyre több animációs sportfilm készült, B. Nagy Ervin például magyar sportlegendák fiatalkorát dolgozta fel Cserebogarak című sorozatában. Április 23-án 13:30-tól öt másik animációs sportfilm mellett utóbbi Egerszegi Krisztináról szóló epizódját is vetítik, a sportot többféle szempontból megközelítő alkotások után pedig B. Nagy Ervinnel beszélget Tőkés Anna animációs rendező, aki maga is egy személyes ihletésű animációs sportfilmen dolgozik. 

Április 23-án 12:00-tól Az írástudók és az animáció című pódiumbeszélgetésen animációs rendezők és producerek filmes újságírókkal vitatják meg az animációs újságírás jelenét és legnagyobb kihívásait. Résztvevők: Glaser Kati és Gelley Bálint filmkészítők, valamint Herczeg Zsófi, Gyenge Zsolt és Klág Dávid kritikusok. A beszélgetést Deák Dániel moderálja. 

Richly Zsolt: Háry János

A szervezők a 2020-ban elhunyt Richly Zsoltra emlékezve április 24-én 17:30-tól a nagyszerű Háry János felújított változatát vetítik a Toldi Mozi nagytermében, a film után pedig Fülöp József, a MOME rektora beszélget Richly pályatársaival, kollegáival, valamint tanítványaival. 

A rendezvény MOME Anim Premier vetítésével egybekötve idén ötödik alkalommal tartják meg a Grafix vásárt, amelynek keretében április 23-án 15:00-tól találkozhat és beszélgethet a közönség a MOME diákjaival, akiktől vásárolni is lehet majd, például képregényeket, picture bookokat. 

Április 22-én, 14:00-tól indul a Kakas Pitch, amelyen nyolc kiválasztott animációs projekt mutatkozhat be a közönség és a szakmai zsűri tagjai előtt. Az előzsűri döntése alapján a Lakógyűlés (Érsek Laura), a LOKÁL – Csepel unleashed (Csánki Zsófia), a Mesélnek a kövek (Imre Orsolya), a Zotmund (SzeilerPéter), A legrosszabbkor (Kajlik Eszter és Elek Judit Sára), a The way out (Diószeghy Dániel), a Noah (Ábrányi Luca) és a Büdös pofon (Tobai Botond) című animációs projektek kerültek be a programba. A Kakas Pitch nyertese automatikusan bekerül az idei Friss Hús Pitchfórumára. A szakmai zsűri tagjai Szederkényi Bella animációs rendező és producer, Ruttkay Zsófia dramaturg, valamint Osváth Gábor producer. A díjátadó szombaton 18:00-kor lesz a Toldiban.

A Friss Kakas szakmai programjai ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek, amelyet az alábbi linken lehet megtenni, a vetítésekre pedig az artmozi.hu oldalon válthatók jegyek. 

A részletes programbontás elérhető a Friss Kakas honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése