Nyolc kivételes világba teleportálja a nézőt a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál VR szekciója: a Vektor

Idén újra kiegészül a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál egy VR szekcióval. A november 9. és 12. között látható válogatás kurátorai 8 projektet tárnak elénk, melyek a társadalom által marginalizált egyének helyzetét és problémáit hozzák a közvetlen közelünkbe. A négy napon át látogatható program célja, hogy az immerzív médiumok és technológiák segítségével a látogatók új, saját, „tapintható” ismereteket kapjanak a mindennapi élményeiktől merően eltérő életekről is.


Az Eötvös10 tereiben megtekinthető válogatás feltárja a 360 fokos VR-videók és interaktív VR-élmények működését, lehetőségeit és a potenciális társadalmi hasznukat. A látogatók idegen történetekben és perspektívákban merülhetnek el – vagy éppen új megközelítésből tapasztalhatják meg saját lelkiállapotukat, belső világukat.

Dél-koreai, kanadai, dél-afrikai, cseh és lengyel alkotók immerzív munkái kalauzolják majd a virtuális valóságot. Gin Kim nemzetközileg elismert koreai-amerikai rendező két alkotása is bemutatásra kerül: a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb VR-történetért járó díjat elnyerő Bloodless című tízperces VR-film, mely az 1950-es évek óta Dél-Koreában állomásozó amerikai hadsereg táborvárosi szexmunkásaival foglalkozik, illetve a “Tearless” c. produkció, ami pedig a koreai prostituált nők sorsába enged bepillantást.

A The Choice című 25 perces VR-dokumentumfilm főszereplője az anyai egészségről és a reproduktív jogokról beszél saját élményei alapján – Wimon Wood és Meghna Singh koprodukciójában pedig egy virtuális hajózási konténeren barangolva (Container, 2021) ismerhetjük meg a fogyasztói társadalom láthatatlanná tett mozgatórugóit.

És nem csak távoli terepeket, hanem saját belső világunkat is feltérképezhetjük: például Monika Masłoń rendező Control Negative című interaktív VR projektjével, mely a frusztráció, a tehetetlenség, a düh és a szomorúság érzésein át világít meg olyan alapvetőnek hitt emberi feltételezéseket, mint az az illuzórikus meggyőződés, hogy az ember teljes mértékben ura a saját életének. A Darkening című cseh-német koprodukció pedig a depresszió belső állapotait mutatja be különböző élmények felidézése által.

TELJES PROGRAM:

Bloodless / Gina Kim / 12’ / Dél-Korea - US / 2017
Tearless / Gina Kim / 12’ / Dél-Korea / 2021
Container /Simon Wood, Meghna Singh / 16’ / Dél-Afrika / 2021
Control Negative / Monika Maslon / 25’/ Lengyelország / 2022
I, Habitat / Pola Borkiewicz, VnLab / Lengyelország / 2022
Darkening / Ondrej Moravecz / 25’ / Csehország / 2022
The Choice / Dr. Joanne Popinska / Kanada, Lengyelország / 2022
Wish You Were Here / Michal Stankiewicz / Lengyelország / 40’ / 2022

A produkciók angol nyelven kerülnek bemutatásra. Az esemény ingyenes, ám regisztrációhoz kötött, mely az ITT lehetséges.

Fotó forrása: Verzio International Human Rights Documentary Film Festival / Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése