Amszterdamban lép fel a Nemzeti Énekkar

Jörg Widmann nagyszabású oratóriumában működik közre november 12-én a Concertgebouw-ban. A mű megszólaltatása hatalmas apparátust vesz igénybe, mintegy 200 zenész és énekes áll egyszerre a színpadon – közölte a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok / Facebook

Az énekes szólisták mellett (Sarah Brady szoprán, Thomas E. Bauer bariton, Jan Valentin Schener fiú szoprán) fellép a Holland Rádió Filharmonikus Zenekara, két vegyeskar, a Holland Rádió Énekkara (karigazgató: Benjamin Goodson), a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Holland Gyermekkórus (vezető karnagy: Wilma ten Wolde), valamint a két narrátor, Chiara Schütz és Jakob Gebbert.

Az esten a Holland Rádió Filharmonikus Zenekarának vezető karmestere, a nemzetközileg is elismert Karina Canellakis vezényel.

Jörg Widmann ARCHE című kortárs darabjának középpontjában az emberiség Istenhez intézett könyörgése áll. Az öt tételes mű a Fiat Luxxal (Legyen világosság) kezdődik, amelyben két gyerek írja le a teremtés aktusát. A második tétel a Die Sintflut (Özönvíz), a darab fő része a harmadik tétel, a Liebe (Szeretet). A negyedik tétel a Dies irae (A harag napja), amelyben Schiller szövege tűnik fel. Az ARCHE utolsó, ötödik Dona nobis pacem (Adj nekünk békét) tétellel zárul, melyben a szerző azt üzeni, hogy a túlélésért magunknak kell vállalnunk a felelősséget.

„Rendkívül nagy örömmel fogadtuk el a felkérést Vashegyi György főzeneigazgató úrtól. A beugrásként elvállalt feladat összetett, a majd kétórás kortárs darab igazi kihívás a kórusoknak külön-külön, valamint az együttesen belül is mind technikailag, mind zenei kifejezésben. A műben számos tonális és atonális rész van, sok a hangutánzás és effektusbeli kérések, ezek mindegyike igazi újdonságot nyújt a Nemzeti Énekkarnak” – idézi a közlemény Somos Csaba karigazgató szavait.

Mint írják, Jörg Widmann klarinétművészt és karmestert generációjának nemcsak a legsokoldalúbb és legérdekesebb művészeként, hanem a kortárs zeneszerzők egyik legjobbjaként tartják számon. A hazai közönség október 15-én a Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című művét ismerhette meg, mely Magyarországon először volt látható.

A Nemzeti Énekkar Budapesten legközelebb november 23-án a Pesti Vigadóban lép fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése