Átadták a Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat a Trafóban

A Lábán Rudolf- és Halász Péter-díj kuratóriumai november 18-án a Trafóban adták át a 2020-as és 2021-es év általuk legjobbnak ítélt hazai kortárs előadásaiért járó független szakmai díjakat.


A Lábán Rudolf-díj nyertesei ezúttal Molnár Csaba-Vadas Zsófia Tamara-Vass Imre game changer 1. című előadása, és Jenna Jalonen Ring című kortárs tánca lettek. Megosztott különdíjban részesült Gryllus Ábris, Philipp György és Porteleki Áron kiemelkedő zenei-zeneszerzői munkájukért.

A MU Színház és a Trafó Kortárs Művészetek Háza által létrehozott Lábán Rudolf-díj a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésének és népszerűsítésének céljából jött létre. Kuratóriumának jelenlegi tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró, Fuchs Lívia tánctörténész-tánckritikus; Králl Csaba tánckritikus-szerkesztő, Komjáthy Zsuzsa tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Török Ákos tánc- és színikritikus.

Átadásra került a Halász Péter-díj is, mellyel a legizgalmasabb, leginnovatívabb, legprogresszívebb független színházi produkciót jutalmazza a kuratórium. A díjat a Trafó Kortárs Művészetek Háza a Színház folyóirattal közösen alapította. A Halász Péter-díj kuratóriumának tagjai Darida Veronika esztéta, Herczog Noémi kritikus és szerkesztő, Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész, Imre Zoltán színháztörténész és Varga Anikó kritikus. Ők az alábbi előadásoknak ítélték oda a díjat:

  • Adorjáni Panna-Láng Dániel: Közelebb
  • Göndör László-Katona Éva: Nagymamával álmodtam
  • Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája
  • Molnár Csaba-Vadas Zsófia Tamara-Vass Imre: Game changer

Az átadó műsorvezetője Bombera Krisztina televíziós újságíró, jogász volt. A díjakat Kelemen Kristóf rendező, író, színházcsináló és Gerhes Gábor Munkácsy Mihály-díjas képzőművész adták át.

Fotó: Trafó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése