Elhunyt Domján Mária, a Pécsi Balett alapítótagja

A társulat „Cica nénijét” – ahogyan a legtöbben ismerték – hosszan tartó, súlyos betegség után érte a halál – számolt be róla Facebook-oldalán a Pécsi Balett.

Forrás: Pécsi Balett
Domján Mária 1952-ben, mindössze 16 évesen szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, ahol eleinte zenés előadásokban láthatta a közönség, majd a Téry Tibor vezette balettegyüttes tagja lett.

1961-ben viszont már Eck Imre társulatának bemutatkozó előadásában táncolt, január 3-án lépett színpadra a Pécsi Balett egyik alapítótagjaként. Abban az évadban még további két premieren mutatkozott be.

„A Pécsi Balett meghatározó tagja volt mindvégig. A színház- és táncművészet iránti példaértékű alázata irányította mindennapjait, önzetlen szerénység, végtelen szeretet és tisztelet áradt belőle kollégái és választott pályája, munkahelye iránt” – írta róla a társulat, hozzátéve, hogy Domján Mária egész életét a hivatásának szentelte.

A balettművész táncművészeti nyugdíjazását követően sem szakadt el a színháztól, ügyelőként és asszisztensként, később gyerektáncos-koordinátorként segítette az előadások létrejöttét.

2019-ben a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagjává választotta, utoljára 2021. szeptember 17-én tette tiszteletét a színházban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése