Közös koncertet ad Lakatos Mónika és a Mendelssohn Kamarazenekar

A december 1-jei eseményre a veszprémi Hangvillában kerül sor, az est a Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát nyitja meg.

Forrás: Hangvilla Veszprém / Facebook

A programban a Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas énekesnő és a Romanimo a cigány hallgatók legmeghatóbb darabjait adja elő a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretében  közölték a szervezők az MTI-vel.

Lakatos Mónika és férje, Rostás Mihály „Mazsi” korábban a Romengóban, a Romanimóban és a Cigány Hangokban lett ismert. A cigány hallgatók örömről, mulatságról, gyászról és a szomorúságról szólnak, a zenészpár a legtöbb dalt még gyerekkorából hozta magával. A darabok szájhagyomány útján terjednek: a hallgatóba minden előadó a saját lelkét énekli bele.

A veszprémi alapítású Mendelssohn Kamarazenekar eddigi pályafutása alatt a legkiválóbb hazai és külföldi szólistákkal működött együtt, repertoárjuk a barokktól a kortársig terjed. A Hangvilla közönsége december 1-jén a Romanimo közreműködésével a szívszorító hallgatók szimfonikus verzióját hallgathatja meg.

Az eseményt Weyer Balázs nyitja meg, aki a magyarországi vokális oláh cigány zenéről tart előadást.
Magyarországon először Veszprém nyerte el a Zene Városa címet az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként 2019-ben, azóta ad otthont a különleges zenei találkozásoknak. A Találkozások Zenevárosban program az egyszeri zenei együttállások sorozata, ahol a közönség műfaji korlátokon átlépő produkciókat ismerhet meg.

A koncert a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. A koncertsorozat szervezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése