Adventi kalendárium – Züzü a karácsonyfa alatt

1909 karácsonya különleges ajándékot hozott Csók István életébe: három nappal Szenteste előtt megszületett kislánya, Juliette, vagy aki mindenki hívta, Züzü, akiről egész sorozatot festett.

Züzü a karácsonyfa alatt (fotó: Vass Antónia / Súgópéldány)

A kislány érkezése után Csók István arra az elhatározásra jutott, hogy elhagyja addigi lakhelyét, Párizst, és ezzel együtt lemond a nemzetközi karrierről és hírnévről. Festészetében is fordulópont állt be, ugyanis a szimbolista jegyeket mutató, nagyvolumenű alkotásokat felváltották az intimebb táj- és zsánerképek, központi témája pedig az otthon és a család lett.

Az első Züzü-kép 1910-ben született, és 15 évig, 1925-ig festette meg a kislányt különböző élethelyzetekben. Jelenlegi ismereteink szerint összesen 13 festmény készült Züzüről, melyekhez inspirációt azoktól a művészektől merített, akik nagyban hozzájárultak a korban elterjedt gyerekkultusz felfutásához: Claude Monet, August Renoir, Mary Cassatt, vagy Pierre Bonnard. Magyar alkotók műveiből is merített, leginkább Ferenczy Károly és Rippl-Rónai Pál képei hatottak rá.

A sorozat legismertebb darabjai 1910 és 1914 között készültek, a Züzü a karácsonyfa alatt is ide tartozik 1914-ből.

A festményen a négyéves kislány egy gyönyörűen feldíszített karácsonyfa alatt játszik, megjelennek körülötte gyermekbútorai és babái, utóbbiak – mint egy vendégségben – az asztalnál ülve várják a kiszolgálást. A babák alakja alig különbözik Züzüétől, ahogyan a fán megjelenő angyalkák és a betlehemen megjelenő alakoké is hasonlít.

A festmény megtekinthető a Magyar Nemzeti Galériában.

Írta: Vass Antónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése