Portré: „Kislányom, menj el színésznőnek” – Akinek a színház volt az élete: Máthé Erzsi

Bár élete utolsó éveiben visszavonultan élt, 2023. május 9-én bekövetkezett halála előtt hónapokkal pedig már látogatókat sem fogadott, Máthé Erzsi sosem feledkezett meg igazi otthonáról, a színpadról. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő egyik utolsó interjújában bevallotta, csak azt sajnálja, hogy már nem tud játszani.

Fotó: Zih Zsolt / MTI / MTVA

Máthé Erzsi 1927. május 16-án született Budafokon Mertz Erzsébet néven, és bár eredetileg titkárnőnek készült, tehetségét hamar felismerték, amikor egy május 1-jei ünnepségen elmondta a Sasfiók monológját. A Színművészeti Főiskolára azonban nem vették fel, így az Országos Színészegyesület színiiskolájába felvételizett Ady Endre A Halál rokona című versével. Felvették, 1945 és 1948 között olyan mesterei voltak, mint Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária vagy Várkonyi Zoltán. A vizsgaelőadásuk rendezője Gobbi Hilda volt.

„Ő, mindent el tud játszani!” – mondta rá a fiatal Gobbi.

Az iskola elvégzése után a Vígszínház szerződtette, azonban nem maradt sokáig, a színházak államosítása után a Pécsi Nemzeti Színházban folytatta a pályáját, ahol olyan partnerei voltak, mint Bessenyei Ferenc és Kálmán György. Itt talált rá a szerelem is az akkori igazgató, Szendrő József személyében. Kapcsolatuk azonban nyolc év alatt annyira megromlott, hogy 1957-től már külön éltek. Házasságukból gyerek is született, azonban a kicsi agyhártyagyulladást kapott, és egyéves korában elhunyt.

Máthé Erzsi még első házassága idején, 1952-ben visszatért a fővárosba, ahol a Nemzeti Színház tagjaként számos emlékezetes alakítás fűződött a nevéhez.

Máthé Erzsi 1964-ben, fotó: Hunyady József / Fortepan

1965-ben feleségül ment Kéri László mérnökhöz, aki miatt egy év szabadságot is kért a színháztól. A férfi ugyanis Marokkóban, Casablankán kapott állást, ahová a színésznő is követte. Az egy év letelte után a színésznőnek vissza kellett térnie, míg Kéri hét évig dolgozott külföldön.

Az újbóli találkozás azonban nem sok örömöt hozott, ugyanis a férfi fizikailag és lelkileg is összetört a hazatérés után. Ráadásul a külön töltött idő alatt elhidegültek egymástól. Máthé Erzsi később úgy nyilatkozott, hogy kudarcként élte meg, hogy nem volt sikeres a magánélete.

1983-ban ő is azok között volt, akik távoztak a Nemzeti Színháztól, a Katona József Színház alapítótagjaként írta be magát végleg a színháztörténetbe. 2003-ban díjat alapított a társulat kiemelkedő művészeinek elismerésére, a kitüntetést hagyományosan az előző évi díjazott adja át, a társulat szavazatai alapján. Első alkalommal Nagy Ervin vehette át az elismerést, tavaly pedig Tasnádi Bencéért szólt a taps.

Amellett, hogy sosem feledkezett meg anyaszínházáról, szívén viselte kollégái, valamint a támogatásra szorulók sorsát. 2002. augusztus 26-án létrehozta a Máthé Erzsi Alapítvány a Koraszülöttekért, valamint 2006-ban a Máthé Erzsi Alapítványt, melynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, és a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak támogatása, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése.


Máthé Erzsi utoljára 2012-ben lépett színpadra, de nevéhez a több félszáz színházi előadás mellett számos játék- és tévéfilm is kötődik. Olyan alkotásokhoz adta az arcát, mint a Ház a sziklák alatt, az Ivan Iljics halála, A fekete város, illetve a Szindbád.

Munkásságát 1954-ben Farkas-Ratkó-díjjal, 1956-ban és 1971-ben Jászai Mari-díjjal, 1976-ban Érdemes művész, 1981-ben Kiváló művész kitüntetéssel ismerték el, 1985-ben Kossuth-díjat ítéltek neki.

1989-ben a Nemzeti Színház örökös tagjává választották, 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozatának középkeresztjét adományozták neki.

1998 óta a Halhatatlanok Társulatának tagjaként lábnyoma megtalálható a Nagymező utcában, a Budapesti Operettszínház előtt, 2012-ben pedig Budapest díszpolgárává avatták.

2000 óta a Nemzet színésze volt, legutóbb 2013-ban ismerték el, amikor Kállai Ferenc-életműdíjat adományoztak neki.

Néhány nappal 96. születésnapja előtt érte a halál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése