Több mint 2200 programmal várja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényére, a Múzeumok Éjszakájára eddig 442 intézmény több mint 2200 programmal regisztrált, hogy a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, június 24-én, újra színes programkínálattal várhassák majd az érdeklődőket. A rendezvény kiemelt témája idén az örök és mindig váltakozó trendek köré szövődve a „TRendben vagyunk” szlogenre épül, kiemelt helyszíne pedig Veszprém lesz, ahol 13 helyszínen várják majd a látogatókat – jelentette be Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a Magyar Természettudományi Múzeumban. ‌


A Múzeumok Éjszakája az ország legnagyobb kulturális programja, ezen a rendezvényen vesz részt a legtöbb kulturális intézmény egyszerre: 442 közgyűjtemény több mint 2200 programmal készül az év legrövidebb éjszakájára, Szent Iván éjhez legközelebb eső szombatra, június 24-ére, amikor szélesre tárt kapukkal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. Látogatószámot tekintve is az ország legnépszerűbb kulturális rendezvényéről van szó: tavaly közel 330 ezer belépést regisztráltak összesítve a csatlakozó intézmények. Az előzetes becslés szerint, a szervezők idén is hasonlóan magas részvételre számítanak.

„TRendben vagyunk” a rendezvény idei tematikája

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. A kiemelt tematika különleges kapcsolódási pontot teremt a múzeumok között és egy új perspektívából segít rávilágítani a gyűjteményekre. Idén is izgalmas lehetőségeket kínál a „TRendben vagyunk” tematika, ami olyan kérdésekre keresi majd a választ, hogy melyek az örök trendek, és melyek azok, amik rövidebb-hosszabb időre tűnnek csak fel? Ha valami nagy múltra tekint vissza, lehet-e mégis - vagy épp ezért - trendi? A tematika olyan értelmezésből is segít betekinteni egy-egy szakterület fejlődésébe, hogy megmutatja, milyen eszközök, irányok, felfedezések voltak azok, melyek egyfajta modernizációval „trendbe hozták” a tárlaton bemutatott területet. Számos helyen a kísérőprogramok is kapcsolódnak a tematikához, a résztvevő intézményekben közel 330 tematikus programmal várják az érdeklődőket.


Miklósa Erika operaénekes a Múzeumok Éjszakája idei nagykövete

Az eseménysorozat idén már több mint 20 éves, az évek alatt egyre több fiatal vesz részt a programokon, ami egyre „trendibbé” teszi a múzeumba járást. Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend birtokosa, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes állt 2023-ban a rendezvénysorozat mellé, és népszerűsíti azt jószolgálati nagykövetként. Idén tavasszal számos tárlatvezetésen, több interaktív programon vett részt azért, hogy a Múzeumok Éjszakájáig saját élményeiről beszámolhasson és ajánlhassa azokat a vendégeknek.

2023 kiemelt helyszíne: VESZPRÉM

Európa Kulturális Fővárosába különösen érdemes lesz ellátogatni idén június 24-én, hiszen számos izgalmas múzeumi és kísérőprogrammal készülnek a Múzeumok Éjszakája alkalmából. 13 intézmény több mint 50 programmal várja az érdeklődőket, egyebek mellett a Laczkó Dezső Múzeum, a Digitális Tudásközpont, a Művészetek Háza Veszprém, valamint a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület. Különleges tárlatvezetések, interaktív digitális workshopok, filmvetítés, színdarab, nyomozós kalandjáték, valamint magyar és finn hagyományőrző programok egyaránt várják az érdeklődőket a „Királynék városában” – számolt be a sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester Veszprém képviseletében.


Neumann János és öröksége

A Neumann 120 Emlékév keretében a matematikus munkásságát és életét egyedi, interaktív módon bemutató tárlatok is kiemelt figyelmet kapnak a Múzeumok Éjszakáján. Látványos megoldások, modern technikai eszközökkel és interaktív módon mutatnak be egy vagy több tudományterületet, melyben Neumann János jelentőset alkotott.

A Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívásának köszönhetően 10 intézmény fog izgalmas, a tudós sokrétű munkásságához köthető programokkal szolgálni a Múzeumok Éjszakája látogatói számára.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely „EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen. 

Fotók: Múzeumok Éjszakája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése