Minifesztivállal ünnepli 30 éves jubileumát a Bozsik Yvette Társulat

2023-ban ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját hazánk egyik prominens táncegyüttese, a Bozsik Yvette Társulat. Bozsik Yvette – a társulat alapítója és vezetője –, a kortárs táncélet egyik legformabontóbb alkotója, aki klasszikus képzettségének, abszurd humorának és spirituális látásmódjának köszönhetően, az elmúlt évtizedekben létrehozta saját formanyelvét.

A jubileum alkalmából, szeptember 16-18. között háromnapos minifesztiválon ünnepelnek a Nemzeti Táncszínházban, melynek keretében négy előadást láthat a közönség.

A rendezvénysorozatot egy rendhagyó esttel nyitják meg, a Mesterek és tanítványok című előadás Stravinsky Tavaszi áldozata köré épül, melyet a 30 éves társulat egykori és jelenlegi táncművészei, és a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatának végzett diákjai is előadnak, két különböző verzióban.

A Bohóc kerestetik, Matei Visniec azonos című drámája alapján készült groteszk táncszínházi előadás Bozsik Yvette, és állandó alkotótársa, Vati Tamás főszereplésével készült. „Úgy érzem, a szokásosnál talán groteszkebben reagálok a világra, van egy sajátos humorérzékem, önkritikám, líraiságom” – nyilatkozta a művész.

Ez az abszurd humor és dráma vegyül cirkuszi elemekkel, bohócjátékkal, commedia dell’arte motívumaival, akrobatikus és lazzi elemekkel színesítve a két idősödő bohóc sorsát bemutató produkcióban.

A Kossuth-díjas Bozsik Yvette számára mindig fontos volt a bátorság, az újítás és az útkeresés. Évről évre megszólítja a tánc nyelvén a legfiatalabb korosztályt is. Európában az elsők között készített csecsemőszínházi produkciót és több gyermekeknek szóló mesét álmodott színpadra, így a fesztivál elmaradhatatlan része egy gyermekelőadás is. A jól ismert mese, a Csizmás kandúr legmélyén az igazságot kereső segíteni akarás szándéka rejlik, amely nagyon fontos tanulság és példázat a gyerekeknek.

Az eseménysorozatot a társulat legújabb bemutatója, a Tayos zárja, mely a butoh tánc eszközeivel, expresszív képekkel mutat be, egy a civilizációtól távol eső univerzumot, melyben emberek és állatok, furcsa lények és kreatúrák keresztezik egymást, és amely magában hordozza, őrzi még az Isteni, kozmikus energiát. A három utóbbi darab egyedülálló zenéjét Philippe Heritier, a társulattal kezdetektől együttműködő svájci zeneszerző komponálta.

Az ünnepi időszakot október 29-én zárják. Lélektáncosok – A Bozsik Yvette Társulat 30 éve címmel tekintheti meg a közönség Iványi Marcell rendező és Tóth Zsolt operatőr dokumentumfilmjét a társulatról. A filmvetítést követően a közelmúltban felújított, Lajkó Félix zenéjére készült Lakodalom című előadást tűzi műsorra a Nemzeti Táncszínház, miközben az intézmény előterének kivetítőin Horváth Judit fotói lesznek láthatók az elmúlt évek produkcióiról, próbáiról.

Fotó: Bozsik Yvette Társulat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése