Adventi kalendárium – Bátraké a szerencse

Abby (Kristen Stewart) és Harper (Mackenzie Davis) fülig szerelmesek egymásba. A kapcsolatuk sziklaszilárd alapokon nyugszik, mindent megosztanak egymással és még az ünnepekhez való eltérő hozzáállásuk sem tudja felborítani az idillt. Egy dolog azonban mégis áthidalhatatlan akadálynak bizonyul, miután karácsonyra megérkeznek Harper családjához: maga a család.

Abby hamar szembesül a tökéletesség látszata mögött megbújó hazugságokkal, miközben kapcsolatát  vendéglátói és a párja viselkedése is próbára teszi. Vajon virágozhat az őszinte szerelem a képmutatás és a megfelelési kényszer árnyékában?

A Karácsonyi meglepi írói a tökéletességre való törekvést, a lehetetlen elvárásokat és a sarkított családi képet vették alapul ahhoz, hogy az elfogadást és önmagunk felvállalásának fontosságát hirdessék a szeretet ünnepének időszakába helyezve.

A filmben nagy szerepet kap az LMBTQ témaköre, lényegében minden konfliktus ebből fakad, de igyekeztek elkerülni azt, hogy szájbarágós, tolakodó vagy akár propagandaszerű legyen. Ez sikerült is nekik, mivel a romantikus vonulata egyenlő részben tartalmaz vígjátéki és drámai elemeket, sőt, a már-már felszínesnek érződő dramaturgiája miatt egészen leegyszerűsítettnek hathat az összkép.

Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy ez mégis csak egy karácsonyi történet, ami eltérően a hasonszőrű alkotásoktól, nem a kedélyes és meghitt hangulatot árasztja, amit a karakterek átvesznek és közvetítenek, hanem a kényszeredett akarást és az egymáson való átgázolást. Persze, a vége sejthető, hiszen karácsonykor játszódik, de valahogy képtelen azokkal az érzésekkel magára hagynia a nézőit, mint a giccses ünnepi darabok zöme, a varázsa pedig pont ebben rejlik.

Ahogy a szereplőink is rádöbbennek, hogy a más nem feltétlenül jelent rosszat, úgy a nézők is szembesülhetnek ezzel a látottak megítélése során. Karácsonyi meglepi is éppen mássága miatt nyújt kellemes szórakozást, ami felüdülést jelenthet a rongyosra nézett ünnepi filmek sűrűjében.

Írta: Pus József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése