Székesfehérvár lesz az idei Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne

Pontosan egy hónap van még hátra az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényéig, a Múzeumok Éjszakájáig, melyet idén június 22-én, szombaton rendeznek meg több mint 400 helyszínen több ezer programmal. Ebben az évben Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész lesz az esemény nagykövete, az idei kiemelt város pedig Székesfehérvár.


Javában készülnek már országszerte a múzeumok és kiállítóterek az év leggrandiózusabb kulturális fesztiváljára, amikor egyetlen este alatt többszáz helyszínen többezer programmal várják majd az érdeklődőket: koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi- és gyermekprogramokkal, valamint számos meglepetéssel kívánják a résztvevő intézmények felejthetetlenné tenni ezt a varázslatos nyárestét.

A korábbi hagyományokat követve a Múzeumok Éjszakája nagykövetének idén is olyan embert kértek fel a szervezők, aki saját területén kiemelkedő tevékenységével vált ismertté és elismertté, így 2024-ben Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész vállalta, hogy a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat nagykövete lesz. Az elmúlt időszakban Gábor fantasztikus múzeumokban és kiállításokon járt, felfedezéseiről pedig rövid videók is készültek, amelyeket a Múzeumok Éjszakája Facebook és Instagram oldalain nézhetünk meg.

A Múzeumok Éjszakája 2024-es kiemelt helyszíne Székesfehérvár

Az egykori főváros és királyi székhely, amely hazánkban ötszáz éven át volt kizárólagos koronázóváros, ezer év történelméről mesél. Különösen ezen az éjszakán, hiszen Székesfehérvár múzeumai és közgyűjteményei mintegy húsz helyszínen idén is számtalan izgalmas programmal készülnek a Múzeumok Éjszakájára.


A székesfehérvári Szent István Király Múzeum valamennyi kiállítóhelyén lebilincselő tárlatokkal és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket ezen az estén. A Csók István Képtár számos elismert művész segítségével a kínai szellemi és kulturális örökség létrejöttét és a nyugati civilizációra gyakorolt hatását mutatja be olyan tradicionális művészeti formákon keresztül, mint a kalligráfia, vagy a kelmefestés. A teaszertartás, a klasszikus tánc, valamint a harcművészeti bemutatók mellett megismerhetjük a hagyományos kínai hangszereket, a vállalkozó kedvűek pedig papírsárkányt is készíthetnek a családi kézműves foglalkozásokon. A Palotavárosi kiállítóhely kivételes néprajzi tárlata mellett tűzzománc workshoppal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, a Városi Képtárban pedig alkotó foglalkozás keretében kelnek életre a Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények. Itt később az asztaltáncoltatást követően Makám Quartet koncert is várja a nagyérdeműt. Kalandos felfedező sétára indulhatunk a Középkori Romkertben, majd miután megcsodáltuk az Új Magyar Képtár alkotásait, könnyen elsajátítható technikákkal és szakavatott segítőkkel a kisebbek is elkészthetjük saját műveinket pecsételéssel, nyomdázással, varázshajtogatással és ragasztással. A Fekete Sas Patikamúzeumban az érdekfeszítő tárlatvezetésen túl ezen az estén az ehető virágokról tudhatunk meg mindent gyógynövény szakértőtől.


Emellett városszerte rendhagyó tárlatvezetések, alkotó foglalkozások, hagyományőrző programok, filmvetítések, koncertek, táncház és színdarabok, valamint családi- és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a „Királyok városában”.

Az esemény hivatalos oldala a részletes programkínálattal június elején indul. Itt helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek lesznek majd az események, mindezeken túl a Muzéj Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő egy hónapban kedvcsináló kisfilmekkel, érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

Fotók: Múzeumok Éjszakája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése