Felnőtteknek (is) szól – Maya hajója a Stúdió K Színházban

Szerencsére a mai világban kezd összeomlani annak a képzetnek a vára, hogy egy bábelőadás csak és kizárólag egy gyerekeknek szóló, plüssbábokkal játszott valami lehet. A modern kori gyerekeknek készült darabokban már a felnőttek is találhatnak maguknak gondolatokat, a világra reflektáló elemeket. Ékes bizonyítéka ennek a Maya hajója című előadás.

A Maya hajója a Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház közös produkciója. A sikeres együttműködés alapjául Parti Nagy Lajos drámája szolgált. Az írót ismerve nem meglepő, hogy a darab tele van bravúros szójátékokkal, végletekig csűri-csavarja a szavakat, bemutatva kicsiny hazánk elképesztő nyelvi adottságait. Kortárs íróról lévén szó, hol bújtatva, hol teljesen nyíltan reflektál világunk történéseire, mint például a bevándorlás. Nagyon erős a zeneiség az előadásban, jó érzékkel vannak megválasztva az egyes részeket, jeleneteket összekötő, vagy épp elválasztó dalok. Hihetetlen munkát végez az előadás során a zenész, volt, hogy egyszerre három hangszeren játszott, ráadásul még bábjátékos tudását is megmutatta.


A darab szereplői Picasso-képekből elevenednek meg számunkra az előadás során. Megismerhetjük Mayát, a főszereplőt, akivel kapcsolatban érdekesség, hogy az őt „játszó” színésznő, Pallagi Melitta ezelőtt még sosem szerepelt bábelőadásban, életének ez az első bábos élménye, mivel prózai színészként végzett a kaposvári egyetemen. A tapasztalatbeli különbség azonban mégsem érzékelhető a többi színészhez képest. Maya hűséges társa a nagyon is öntudatos Dakszlija, aki inkább vallja magát hajónak, mint kutyának. Becses neve Dakszilon. A báb igencsak komikus látványt nyújt, lévén ez a kettősség tükröződik a kinézetében is. Megjelenik José, az artistatanonc, akinek szegény családjáról kell gondoskodnia. Elhatározzák, hogy elmennek a savanyú Izabella királynéhoz Spanyolhonba, akit ha felvidítanak, busás jutalom üti a markukat. Dakszilon kiélheti hajóbéli vágyait a vad tengeren, és rájön, hogy nem is olyan jó móka ez a vízen való hánykolódás. A királynőt csak a véres bikaviadalok tudják felvidítani, amit Mayáék sajnos nem tudnak megadni, ezért menekülőre kell fogniuk.


Az előadás legerősebb varázsa abban rejlik, hogy a felnőtt is ugyanúgy izgulja végig ezt a másfél órát, mint a gyerek. Modern kori gondolatok, és érzések hatják át az egész darabot, és ezzel válik minden korosztály számára élvezhetővé. Az előadás kiválóságát mutatja az is, hogy 2015-ben ez az darab kapta meg a legnagyobb elismerést, a Színikritikusok díját legjobb gyerek- és ifjúsági kategóriában.

Írta: Hornok Máté
Fotók: Stúdió K Színház
(A beszámoló az október 4-i, Stúdió K-ban tartott előadás után készült)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése