Japán piknik erdélyi szemmel

Osonó színházműhely budapesti előadása

Félreértések áldozata, vagy elmúlt történelmi eseményekben ragadt fájdalom-e az erdélyi magyar és román közösség között feszülő szüntelen konfliktus gyökere. Legfőképpen erre, és egyéb személyi síkon húzódó kérdésre próbál választ keresni a sepsiszentgyörgyi Osonó színházműhely fiatal színészeivel.


Az Osonósok Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadását a budapesti Katona József színházban láthatta a magyarországi közönség, betekintést nyerve az erdélyi közösségi élet mindennapjaiban, és együtt keresve a választ a két nemzetet körülövező feszültség forrására és annak megoldására. Az előadás nemcsak kézzel fogható történetbe helyezte, azt az életérzést, amellyel az Erdélyben élők nap mint nap szembesülnek, hanem interaktívan be is vonta a nézőket a megoldás feltárásában, a performansz befejeztével kezdődő közös beszélgetésen. A tér egyszerű, könnyen befogadható formában volt kialakítva, a teremben elhelyezett székek egy szülinapi piknikre irányították a tekinteteket, ahol magyarok és románok közös szülinapra készültek. Együtt könnyebb, de melyik az az erő, amely lehetővé teszi az együtt fogalmát? Barátság, elfogadás, közös cél, megérteni vágyás, és sok más egyszerre lép fel tényezőként a kérdés megválaszolásában, ellenben ezek erejébe vetett hit, nem minden esetben múlhatja felül a belénk ivódott múltat.

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely kísérleti jellegének köszönhetően lehetőséget teremt a fiatal alkotóknak, hogy alternatív színházi irányultságukat megmutathassák, hogy olyan kortárs alkotásokat hozzanak létre, vigyenek színre, amely napjaink különböző problémáit járja körül a műfaj segítségével. A színház az a közeg, ahol a képzelet tapintható valósággá válhat, az érzések megmutatkoznak és különböző témák szövegek és játék ötvözetében életté nemesednek. Ezeket a tulajdonságokat felhasználva teremtette meg a független társulat, azt a szellemi közeget, ahol az állandó tagok mellett, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának és a Művészeti Népiskola színésztagozatának diákjai is gyakorlatba ültethetik elméleti tudásukat. Az Osonó Színházműhelyt 1993-ban Salamon András hozta létre, aki alapítója és vezetőjeként állt a műhely élén, azóta Fazakas Misi vette át a helyét, odaadó munkája által széleskörű elismertséget szerezve a társulatnak több mint harminc hazai- és nemzetközi díj tulajdonosaként, amelyek közül a legkiemelkedőbb a Nemzetközi Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály közösségi díja.


A jelen darab Fazakas Misi rendezésében, arra kívánja ösztönözni a közönséget, hogy elhagyják előítéleteiket, és kiradírozzák az etnikumok közti közhelybe fagyott struktúrákat és aktív részvételük által formálói legyenek egy új befogadásnak, egy más nézőpont kialakításának, amely a román-magyar kapcsolatot illeti. Az előadás nem próbál műfaji keretek között létezni, habár tekinthető, mint dokumentarista, mint fórumszínházi alkotásnak, hiszen a kialakított történet alapja az Osonós és csíkszeredai magyar, illetve román fiatalok tapasztalatait feldolgozó vallomások tömkelege, mégis megszólalásában túllép a meghatározhatóságon. Szereplői saját magukat játsszák: Alex Pescărescu, Briana Macovei, Daragics Bernadette, Gyergyai Bea, Mucha Oszkár, Rareș Filip, Sergiu Bucur, saját nevüket használják fel a produkció alatt, és saját életüket, egyéni történéseiket kínálják példaként a problémák körbejárására. A piknik szervezője, vagyis a fél román, fél magyar fiú, magát teszi kapcsolódási ponttá a két nemzet között, ezáltal összehangolva a találkozás látszólagos lehetetlenségét. A kulturális és ideológiai eltérések miatt viszont, nem teljesül be a vágya, hogy a szemben álló felek, akik mindkét oldalról barátai, megoldást találjanak és együttműködve rádöbbenjenek harcuknak sekélyességén. A performansz végén a szülinapi piknik kudarcba fullad, az ünnepelt egyedül marad, de az előadás halad tovább és fórummá alakulva kéri fel a közönséget egy alternatív befejezés generálására. Ilyen módon hozza érezhető közelségbe a kérdéskör emberségességét, vélemények és ellenvélemények helyénvalóságát, hiszen minden megjegyzés egy lehetséges útvonal a megoldás fele, a kulcs a kommunikációban rejlik.

Az Osonó Színházműhely Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy Japán Szőnyegen produkciójával hiteles betekintést nyújt az etnikumok együttélésének problémáira, kiemelve a tényt, hogy a megoldás nem a téma megkerülésében ágyazott, hanem az együttműködésben, a közös válaszkeresésben. 

Írta: Bereczki Ágota
Fotók: erdely.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése