Egynapos csoda a kerekasztal mellett

Be lehet zárni a kérészt a páncélszekrénybe? Össze lehet sűríteni egy pillanatban a művészetet? Megfagyhat az idő?

A Kérész a Trezorban különlegessége, hogy minden előadás premier, hisz a játékszabály szerint aznap kell a művészeknek felépíteniük, mit is fognak este előadni. Beléptem a MOM Kulturális Központ előadótermébe, ahol korábban úgy sorakoztak a székek, ahogy bármelyik színházban, s hirtelen egy bárban találtam magam. Kerekasztalok, gyertyák, nyitott büfé, valódi pultosokkal. Öt apró színpad a teremben, akár a dobókockán a pöttyök. És fent a zenekar.

Mindaz, amit látnak, ma született meg. Ez nem egy megszokott színházi előadás, kérem, menjenek a büféhez, igyanak, egyenek, járjanak, ne legyenek statikus bábuk egy asztalnál. A lényeg, hogy minden mozgásban van.

Aztán megjelent egy öltönyös úriember a vállam mellett és elém tolt egy távolról emberfejhez hasonlító agyaggömböt. Legyen belőle férfi, macsós, emberes, csak gyúrjanak!

Az előadás kicsi epizódokból épült fel, egyik sem tartott tovább pár percnél, olyan volt, akár egy mozgó kiállítás. Láttam öklendező ördögöt, alufóliába burkolt szerelmest, aki szájjal bontotta ki a párját, bőröndben temetőt, első randit, utolsót. 

A zenei háttér kettős, először is a Soharóza énekkar, művészeti vezetője Halas Dóra. Lenyűgöző volt őket hallgatni, mindig máshogy álltak fel, és varázslatos hálót szőttek zenéből a hallgató köré. Az Angara Zenekar olyan természetesen létezett a színpadon, mintha senki nem lenne körülötte. Hallgatni őket olyan, akár a természetben meglesni egy madarat.

Az Artus és a Közép-Európa Táncszínház közösen alkotta meg a Kérész a Trezorban előadást, a rendező Goda Gábor, aki az elején figyelmeztetett mindenkit, milyen különlegesen egyszeri és emiatt folyamatosan változó, előre megjósolhatatlan darabot fogunk látni. Az előadás közben is fel-alá járt a művészek között, egy-egy szót súgott a fülükbe, mintegy megmutatva röptük irányát.

A kérész szárnya verdes, csapdos, egyetlen napig létezik. Ennek az előadásnak is csak egy napig tart az ereje, legközelebb már új születik. És hogy bezárható-e a kérész? Ki tudja.

Írta: Veréb Árnika
Fotók: Nemzeti Táncszínház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése