A 2. nap első fele – zárt osztály és lélektan

A Művelődési Szintre dohos lépcsőházban lehet feljutni, ezer meg ezer elfeledett éjszaka falfirkái, kinyilatkoztatásai kísérik fel a harmadik emeletre az embert a falakon. A „szabad szellemiségű, önfenntartó kulturális tér”-ként definiált MüSzi adott otthont és alaphangulatot a június első hétvégéjén tartott 16. Magyar Művek Szemléjének.

Az Uray György emlékére rendezett kétnapos előadás-maraton tizenhárom előadásából a második nap első blokkját volt lehetőségem megnézni. Az általam látott négy előadás – ahogyan a programfüzet is ígérte – mind műfajilag, korosztályilag és topográfiailag változatos volt. Ez is csak erősítette bennem azt az érzést, hogy a magyar színjátszás él és virul.


I. József Attila Színjátszó Társulat - Regős János: PIROSKA – családi hisztériák 
A második nap első előadása a határon túlról érkezett: a nagykikindai társulat a Szemle szervező-fővédnökének, Regős Jánosnak egy darabját mutatta be. A nézőtéren sikerült leülnöm a fent említett író mellé, így fél szemmel az ő reakcióját is figyeltem, hogyan tetszik neki a rendezés. Mosolyaiból ítélve, akárcsak nekem – tetszett. A Piroskában meghúzódó konfliktusok olyanok, mint amilyenekkel bármelyik család küzd (elnyomottság, meg nem értettség, felborult egyensúly vagy túlzott dominancia), csak felnagyítva, eltúlozva, groteszk módon kihangsúlyozva ezeket. Talán a könnyen átérezhető helyzetek miatt sikerült a színészeknek teljesen azonosulniuk a szerepekkel, a karaktereket autentikussá tenni. A játék precíz volt, és összeszokott, a rendezés méltó megjelenítése a darabnak, kellemes, ámde elgondolkodtató élmény volt a nagykikindaiak 70 perce.
Díj: Arany minősítés

II. KOMISZAK – Lelkedbe bújva – lírai oratórium
A miskolci csoport előadását a MüSzi mozitermében tartották. Azonnal megteremtődött az előadás aurája: amíg a nézők kitapogatták a helyüket a terem sötétjében, a hat fiatal szereplő szorosan összekapaszkodva, szinte rezzenéstelen arccal ült az egyetlen fényforrásként szolgáló megvilágított vörös kanapén. Ha nem lett volna önmagában elég a magyar (szerelmes) versekből „összeollózott” oratórium, amelynek sorai hol mélyen búgva, hol dallamos gyerekhangon mormolva mosódtak dallamszerűvé, az érzékletességet a zongorakíséret, a vörös-fekete színek, a mozdulatok is növelték. Bátor előadás volt, a kamaszkori lélek feltett és fel nem tett kérdéseit tették érzékszervekkel tapinthatóvá. A rítusszerű megszólalás brutális, de ugyanakkor finom őszintesége számomra a nap egyik fénypontjává tette a Komiszak produkcióját.

III. LÉTRA Társulat - Boldizsár Péter: Félálmaink
A nap harmadik előadásaként egy nagyváradi kétszereplős dráma következett: Gergely Tamás és Wágner Áron saját magukat rendezték a darabhoz, illetve a darabot magukhoz. 30 perces örömjátékot láthattunk a duótól: hatalmas lelkesedéssel hozták a szerepüket, amikkel tökéletes harmóniában voltak. A díszlet az „egyszerű, de nagyszerű” elvét követte (szintén a fiúk munkája), a két pad hol fürdőkádként, hol hűtőként, hol padként szolgált, ami ötletes reprezentációja a karakterek kallódó vagabond életmódjának. Az előadást egy eredeti, feltehetőleg a darabhoz írt dal zárta. 
Díj: Ezüst minősítés

IV. Nánai Színjátszócsoport - Karinthy Frigyes: A teknősbéka
Az általam látott utolsó darab szintén határon túlról érkezett: a Nánai Színjátszócsoport 20 éve van színpadon. Fantasztikus munkát végeztek Karinthy amúgy is zseniális rövid drámájával. Saját magukról azt vallják, hogy szeretnek játszani, és ez meg is látszott: nem csak minőségi, tehetséges előadásmódnak lehettünk tanúi, hanem annak is, hogy a színészek minden percét élvezik a humoros, egyben elgondolkodtató darabnak, ahol többé-kevésbé mindenki őrült. Méltó zárása volt a vasárnap első blokkjának.
Díj: Arany minősítés, A legjobb színészi alakítás a teljes társulatnak

A negyedik előadás után, a második blokk megkezdése előtt szakmai beszélgetésre volt lehetőség.

Írta: Hirmann Blanka
Fotó: szinjatekos.org 

A XVI. Magyar Művek Szemléjének részletes és teljes programja: 

JÚNIUS 4. Szombat

14h Proscenion Drámaszínpad (Budapest)
Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot
zenés mesejáték egy felvonásban
3 éves kortól ajánljuk, Időtartam: 75’

15.30h Kitörés Színpad (Hejőbába, Pszichiátriai Otthon)
Schwajda György: HIMNUSZ
Időtartam: 40’

16.15h Rékas Színpad – faluszínház (Zagyvarékas)
Móricz Zsigmond: KEND A PAP? - komédia egy felvonásban
Időtartam: 45’

Szakmai beszélgetés

18.15h Manifesztum Színház (Budapest)
Át a rozsföldeken – színmű
J.D.Salinger: Catcher in the rye című regénye alapján írta Varró Ilona Ágnes,
Időtartam: 90’ egy szünettel

20h MOKODLI csoport (Miskolc)
Parti Nagy Lajos: Mauzoleum
Időtartam: 50’

21h Kátai Kvartett (Kartal)
Kakas a köszörűkövön
időtartam: 60’

Szakmai beszélgetés

JÚNIUS 5., vasárnap

14h József Attila Színjátszó Társulat (Nagykikinda, SRB)
Regős János: PIROSKA – családi hisztériák
Játékidő: 70’

15.30h KOMISZAK (Miskolc)
Lelkedbe bújva – lírai oratórium
Időtartam: 25’

16.15h LÉTRA Társulat (Nagyvárad, RO)
Boldizsár Péter: Félálmaink
Időtartam: 30’

17h Nánai Színjátszócsoport (Nána SK)
Karinthy Frigyes: A teknősbéka
Időtartam: 35‘

Szakmai beszélgetés

18.45h RÉV Színházi és Nevelési Társulat (Győr)
Kiss Csaba: IRINA
Időtartam: 75’

20.15h Dobay Márti Szín-Játéktér (Verőce)
Rejtő Jenő nyomán Dobay Márta
FEGYENCKALAND
Játékidő: 55’

21.30h Szó és Kép Színpad (Pápakovácsi)
Örkény István, Karinthy Frigyes írásai alapján: Beszélget ÉS MI nták
Időtartam: 60’

Szakmai beszélgetés és díjátadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése