Egyre többek első számú színháza a Katona

Sajtóközlemény

Az idei színházi évadot mintegy 119 ezres látogatottsággal zárja a Katona József Színház; ez ötezerrel több az előző évad eredményéhez képest, egyben pedig a színház történetének eddigi legmagasabb látogatószáma. A nézők kiugró érdeklődését a repertoár előadásai iránt jól jelzi a 107%-os látogatottság – az idei évadban minden eddiginél többen vártak a teltházas előadások előtt a Katonába járók által évtizedek óta jól ismert állójegyekre. Érdekesség, hogy a színház három játszóhelye külön-külön is minden hónapban 100% feletti látogatottságot ért el.

A színház hétfőn tartotta évadzáró társulati ülését, ahol a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színművész kollégák szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Szacsvay László a Sirályban nyújtott alakításáért, a Máthé Erzsi-díjat pedig  Mészáros Blanka kapta. Utóbbi elismerést az egész évadban kiemelkedő munkáért ítélik oda, a díjat Máthé Erzsi tizennégy éve alapította saját erőből és tartja fent azóta is. Máté Gábor hangsúlyozta: figyelemre méltó, hogy egy amúgy is korszakos jelentőségű művész ilyen nagyvonalú gesztust tesz pályatársai felé.

Elhangzott: Haumann Péter 22 év után máshol folytatja a pályáját, Hoffmann Éva, aki a színház alapítása óta kellékesként segítette a Katona munkáját, nyugdíjba vonul.

Az évadban a legtöbbször, 200 alkalommal, Pelsőczy Réka lépett színpadra, őt 182 fellépéssel Keresztes Tamás, majd 180-180 estével Dankó István és Takátsy Péter követték.

A Petőfi Sándor utcai színház idei évadának fájó momentuma Kulka János betegsége, aki személyesen nem volt jelen az évadzárón, de videóüzenetet küldött a társulatnak. Máté Gábor elmondta: mivel a társulat életében rendkívül fontos a színművész művészi ereje és jelenléte, a következő évad tervezése során a jövő évi utolsó bemutatóit egyelőre nem tűzték ki, erre a későbbiekben, Kulka János állapota javulásának függvényében kerül sor. A társulat és a vezetőség egyaránt úgy gondolja, megéri várni néhány hónapot a döntéssel, hogy újra együtt dolgozhassanak vele. 

A Katona idén év elején kutatást végzett, mely során közönsége összetételét, illetve a színházról alkotott véleményét vizsgálták. A felmérésből kiderült: a Katonát ismerők túlnyomóan pozitívan ítélik meg a színház elmúlt öt évében történt változásokat. A Katonával kapcsolatos spontán asszociáció során leggyakrabban a színház emblematikus művészei és előadásai jelentek meg, a rendszeres látogató legtöbbször egyebek mellett a társulatot, az alkotók egyedi és innovatív látásmódját, a magas művészi színvonalat említették meg. Sokak jelölték meg a Katona irányába érzett érzelmi kötődést, illetve annak „kedvenc” státuszát. 

Az Ifjúsági Programról idén Behívó névre és egyben több generációra váltó színházpedagógiai program minden eddiginél több résztvevőt vonzott a színházba.  Idén az Autonómia Alapítvánnyal közösen elindították az Eltáv elnevezésű közösségi színházi projektet. Egy heves megyei cigány szegregátumban, Szúcs bányatelepen dolgoznak a színház szakemberei, művészei, hogy színházi módszerek segítségével változtassanak a szegregátumban élők mindennapjain. A közös munka során budapestiek és szúcsiak együtt élhetik át a színház társadalomformáló, közösségépítő erejét.

A Katona az ősszel kezdődő szezon első hónapjaiban öt bemutatót tart: elsőként szeptemberben Gogol az Egy őrült naplója című művét Bodó Viktor rendezi, Keresztes Tamás szereplésével. Az előadás az Orlai Produkciós Irodával és a Jurányi Inkubátorházzal közös produkció. Ezt követően Ferdinand von Schirach Terror című darabját Dömötör András, A nők iskoláját Molière-től Ascher Tamás, Ibsen Nóráját Székely Kriszta rendezi. Hegymegi Máté pedig Günter Grasstól A bádogdobot állítja majd színpadra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése