Ez sirály lesz

„Nem olyannak kell ábrázolni az
életet, amilyen, nem is olyannak,
amilyennek lennie kellene, hanem
olyannak, ahogy álmainkban megjelenik.”
(Csehov: Sirály, I. felvonás)

Ez sirály lesz

Ahogy azt előző cikkünkben is írtuk, június 17-én indul a Kisvárdai Fesztivál. A fesztivál első előadása Csehov Sirálya, melyet a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat tagjai reprezentálnak a közönség felé. A színház története egészen az 1790-es évekig nyúlik vissza, és olyan jeles emberek fordultak itt meg mint például Arany János, Molnár György, Prielle Kornélia, Szigligeti Ede, Nemenyi Lili vagy Kecskés Ida.

A Társulat névadójának, Harag Györgynek, ars poeticája is a kockáztatás és az új felkutatása volt. Ahogy ő is megfogalmazza: „amíg rendezőként dolgozom, mindig járatlan utakat keresek. Akkor is, ha ez kockázatos, akkor is, ha elveszítem a babérokat.” (Nánay István: Harag György színháza) Ugyanilyen járatlan utakat keresnek a társulat tagjai is. Egyedi és izgalmas önkifejezésről, rendezői újra képzelésről és kivételes színészi játékról tanúskodnak minden alkalommal, mikor a függöny felgördül.


Az előadások repertoárja minden korosztályt igyekszik megszólítani. Az erdélyi kisváros színházában olyan előadásokat vittek színpadra, mint például Örkény István Tóték, Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő, Hatházi András Manka, Csikós Attila Két összeillő ember vagy Bernard Slade Jövőre, veled, ugyanitt című művei. 

Ebbe az izgalmas listába tartozik bele az orosz realizmus egyik kiemelkedő munkája a Sirály. Sorin Militaru rendezésében ragadhatunk bent az Arkagyina ház bugyrában, élet és halál között lebegve, várva, hogy Nyina és Trepljov érzelmi hullámvasútja így vagy úgy, de véget érjen. Azt, hogy mindezt hogyan, milyen módon értelmezi újra a rendező és vele együtt a színészek, kíváncsian várjuk!  

A Sirály című előadás 18-án 18-kor kezdődik a Művészetek Házában. 
Szereposztás ITT!

Írta: Ivicsics Kitti
Fotó: harag.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése